Na Nadškofijski Karitas Maribor se soočajo z velikimi stiskami njihovih uporabnikov, tako finančnimi kot duševnimi. Največje stiske opažajo v primerih, ko družine in posamezniki ne morejo poravnavati položnic za nujne življenjske potrebščine.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Na vrata Nadškofijske Karitas Maribor trkajo tako brezposelni, ki prejemajo denarno socialno pomoč in otroške dodatke pa tudi zaposleni, ki se le s težavo prebijajo iz meseca v mesec. Predsednik Karitasa Branko Maček: "Vse več je tudi upokojencev, ki kljub skromnosti težko preživijo s prejeto pokojnino. Opazne so tudi družine in posamezniki, ki do zdaj še niso potrebovali pomoči Karitas in jih je nenadna stiska, bolezen oziroma druge okoliščine pahnila v revščino, da ne morejo preživeti. Ti so še posebej ranljivi, saj so se prvič znašli v brezizhodni situaciji in si sami ne znajo pomagati. Poleg potrebe po materialni pomoči moramo opozoriti tudi na telo veliko psihosocialno stisko. Zato nudimo pomoč v obliki informativnih, razbremenilnih ter svetovalnih pogovorov."

Letos obravnavali že 776 prošenj

Njihova skladišča so trenutno prazna. V prvih dveh mesecih so v Informacijsko sprejemni in svetovalni pisarni obravnavali že preko 776 prošenj, razdelili so 612 prehranskih paketov. 247 družinam so plačali nujne položnice. "V preteklih letih smo v tem času že razdeljevali tako imenovano EU hrano. Trenutno čakamo na rezultate razpisa Ministrstva za delo in upamo, da bomo uspešni s prijavo ter v čim krajšem času lahko nudili pomoč tudi preko navedenega ukrepa."

Rezultati akcije Več luči več upanja

V tokratni akciji od adventa do svečnice Več luči več upanja so zbrali 7.565 evrov, kar je približno tisoč evrov manj kot lani. "Želimo si, da bi zbrali dovolj sredstev, da bi pomagali vsaj 500 otrokom iz socialno ogroženih družin. Tako pa smo pomagali 249 otrokom iz 118 socialno ogroženih družin. Zahvaljujemo se darovalcem in jih ponovno vabimo k solidarnosti z nakazilom ali poslanim SMS DAR5 na številko 1919."

Spirala obupa

Ker so najranljivejši še bolj ujeti v spiralo revščine in obupa, vabijo vse ljudi dobrega srca k sodelovanju pri akciji Stiska 2024. V preteklem letu so v tej akciji zbrali skoraj 27 tisoč evrov in z zbranimi sredstvi pomagali 593 družinskim članom, posameznikom in starejšim.