V Zavetišču za živali Maribor imajo znova veliko gnečo zaradi velikega števila sprejetih mladih mačk. Več jih zaradi pomanjkanja zmogljivosti začasno ne bodo sprejemali, razen nujnih primerov. Prosijo tudi za pomoč.

Foto: AP
Foto: AP

Kot vsako leto so tudi letos zaradi sezone kotitve in mačjih mladičev v mariborskem zavetišču za živali polno zasedeni. Zavetje trenutno zagotavljajo 13-im psom in skoraj 100 mačkam. Vodja zavetišča Tomaž Kristanič: "Ko pride do situacije, da so naša namestitvena mesta polna, da so tudi društva polna, začasni domovi so polni, enostavno živali nimamo več kam dati."

V podobnem položaju so tudi druga zavetišča, zato premeščanje ni mogoče. Ob tem Kristanič dodaja, da je proces pripravljanja živali na posvojitev precej dolgotrajen: "Vsaka žival, ki pride v zavetišče mora skozi celotni protokol. To pomeni cepljenje, mikročipiranje, 14 dni karantene, sterilizacijo, kastracijo." Živali, ki so že prestale tako obravnavo, pa čakajo na nove lastnike. Zato odgovorne ljudi pozivajo, da je zdaj pravi čas za posvojitev.

Vse najditelje pa kljub ustavitvi sprejema mačk, pri čemer so izjema bolne in poškodovane živali, prosijo, da za živali vsaj začasno poskrbijo sami.

Kristanič tudi opozarja, naj ljudje mladičev od mater ne odnašajo brez razloga, saj lahko s tem ogrozijo njihovo preživetje. Zato naj najditelji pred ukrepanjem mladiče nekaj dni le spremljajo in se jih ne dotikajo!