Smučarji na Arehu Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Smučarji na Arehu Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Toplo vreme, ki topi sneg, je s Pohorja že pregnalo Zlato lisico, odvrača pa tudi goste hotelov in koč. V javnem podjetju Marprom, ki upravlja s smučišči na Mariborskem in Ruškem Pohorju, opažajo, da je smučarjev letos manj kot lani. Prodali so 1700 sezonskih vozovnic, kar je 15 odstotkov manj kot lani.

Hoteli Term Maribor na Mariborskem Pohorju so zasedeni do 80-odstotno, kar je 10 odstotkov manj kot lani. Smučarji bivanje odpovedujejo ali skrajšujejo, manj je tudi novih rezervacij. Hotele polnijo z obiskovalci drugih dogodkov.

"Ko Zlata lisica odpade, četudi je snega premalo le v ciljnem izteku proge, ljudje mislijo, da snega na Pohorju ni. Potem jih je težko prepričati, da je smuka lahko nepozabna tudi na srednjih in višjih delih proge," poudarja direktor marketinga in prodaje v Termah Maribor Gregor Gorenc.

Bivanje odpovedujejo tudi smučarji na Ruškem Pohorju, kjer je smuka sicer nemotena. Hotel Tisa je zaseden 45 odstotno. Njihovi gostje, ki prihajajo z različnih koncev Slovenije in Evrope, navadno ostanejo dva dni, nekateri tudi ves teden. Vodja Robert Jeršič upa, da se bo vreme vendarle ohladilo: "Bivanje je do zdaj odpovedalo kakšnih 25 odstotkov gostov. Če se ne bo kaj spremenilo, se bojimo, da bomo sezono sklenili z ničlo ali celo negativno."

Bolje je zasedena Ruška koča, okoli 90 odstotno. Večinoma gostijo šolske skupine. Drugih gostov ni veliko, prihajajo pa predvsem ob koncih tedna. Najemnik Maksimiljan Klančnik pravi, da mladinski turizem rešuje pohorske ponudnike nastanitev, saj le s turisti hotelov in koč ne bi napolnili. "Zdi se mi, da Pohorje vedno bolj postaja poletna turistična destinacija. Ne vem zakaj. Morda zaradi obrabljenih in dotrajanih žičniških naprav," dodaja.

Podobo Areha še vedno kazi zapuščeni Hotel Areh, ki pa je lani po nekaj letih le dobil novega lastnika. Ta načrtov še ne razkriva, pohorski turistični delavci pa se strinjajo, da bi bila njegova oživitev zelo pomembna za razvoj turizma na Ruškem pohorju.