Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Na praznem zemljišču med nekaj hišami je avtoprevoznik leta 2017 uredil parkirišče tovornih vozil. Od takrat se krajani pritožujejo nad hrupom in onesnaženjem. Rešitve pa n, kljub številnim pozivom. Deset in več težkih priklopnikov avtoprevozništva Franc Kodrič s. p. namreč od leta 2017 parkira na zemljišču v sredi naselja. V neposredni bližini sta dve hiši, stanje pa je po prepričanju soseda Stanislava Topolovca nevzdržno: "To so grozni tresljaji za objekt! Ponoči hrup, podnevi hrup, naj bo dan ali noč! Namerno nagajajo!" In dodaja, da podjetnik za uporabo zemljišča nima urejenih potrebnih papirjev in da to zemljišče tudi po občinskem odloku ni namenjeno takšni dejavnosti, čemur pritrjuje tudi župan Marko Soršak. Pojasni tudi, da so se z lastnikom tudi sestali: "Parkirišča kamionov po klasifikaciji sodijo v industrijske cone. To smo mu tudi razložili, vendar je to zelo slabo sprejel. Obvestili smo tudi inšpektorat." Gradbeni in okoljski, več prijav je podal tudi Topolovec.

Kup prijav a brez rešitve

Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Tako so inšpektorji do zdaj zaznali več kršitev predpisov in izdali tudi nekaj glob. Med drugim je bilo Kodriču zaradi tega, ker na vodovarstvenem območju ne razpolaga z vodnim soglasjem prepovedano parkiranje, česar pa ta ne upošteva. Upravni postopek izvršbe pa se nadaljuje. Ob tem na inšpektoratu navajajo, naj se sosedje glede sporov obrnejo na sodišče, kar pa se zdi Topolovcu nesmiselno: "Halo! Zato imamo mi inšpektorje, da take stvari preganjajo. Ne pa da se že od 2017 preganjamo in nismo še prišli nikamor. Jaz se sprašujem, kdo ima tu moč, če je nima inšpektor?"

Izdanih je bilo več glob, tovornjaki pa ostajajo

Neskladnosti pa je še več, po dovozni cesti namreč ni dovoljeno voziti s tovornjaki, težjimi od sedem in pol ton. Zato je na tem območju že večkrat posredovala policija in prav tako zabeležila več prekrškov. Kljub temu pa je podjetnik Franc Kodrič drugačnega mnenja. Kot nam je zatrdil v telefonskem pogovoru, je po cesti dovoljeno voziti tudi s težjimi vozili, če gre za dostavo. Glede dokumentacije pa pravi, da jo je uredil in da ima veljavno gradbeno dovoljenje za postavitev rezervoarjev, silosov in skladišča. Napoveduje, da bo uredil tudi potrebne lovilce olja.

Topolovec in župan pa vztrajata, da tovornjaki tu ne morejo biti parkirani. Težava pa ostaja nerešena, podjetnik in krajani pa vztrajajo pri svojem.