Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Pred dijaki zadnjih letnikov srednjih šol je prelomna življenjska odločitev, izbrati bodo morali študijski program, s katerim želijo nadaljevati šolanje. Žal bo zaradi epidemije spoznavanje fakultet Mariborske univerze tudi letos potekalo prek spleta. Dijaki bodo do predstavitev dostopali prek povezave informativni.um.si . Na omenjeni spletni strani je mogoče najti tudi natančne podatke o uri začetka prenosov v živo. Ob tem Dr. Mihaela Koletnik dijakom priporoča, da si še pred začetkom informativnih dnevov pridobijo informacije o programih.

Letošnje novosti na Univerzi pa so preimenovanje programa Informatika in tehnologije komuniciranja v Informatika in podatkovne tehnologije, povečanje števila vpisnih mest na Fakulteti za kemijo in kemijske tehnologije, na Fakulteti za naravoslovje in matematiko pa so spremenili vpisne pogoje. Za redni študij zdravstvene nege na fakulteti za zdravstvene vede so ponovno razpisali 120 vpisnih mest, na medicinski fakulteti pa za redni študij splošne medicine 106 ter dentalne medicine 20 vpisnih mest.

Sicer pa letos mariborska univerza razpisuje na 81 programih, razpisuje 4527 vpisnih mest, od tega je 3742 rednih in 758 izrednih. Znova bodo na voljo trije prijavni roki. Prvi se začne že prihodnji teden 15. februarja. Trajal bo en mesec, kot poudarja vodja prijavno informacijske službe Dejan Senekovič pa je zadnji dan za prijavo 17. marec. Po tem bosta na voljo še dva krajša prijavna roka. Drugi bo trajal pet dni in se začel 19 avgusta, tretji in zadnji rok, kjer se izbira le še med morebitni preostalimi prostimi mesti, pa bo trajal dva dni 22 in 23 septembra.