Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Obsežen sistem BETAi, krmiljen z umetno inteligenco, domu upokojencev v Lenartu zagotavlja boljše upravljanje, nakup in - zaradi lastne proizvodnje - tudi prodajo energije. Posledično pa so stroški doma nižji.

Večletni projekt - Blockchain energetsko trgovanje z umetno ineligenco oz. BETAi – je vreden več kot 4 milijone evrov. Razvijal ga je konzorcij podjetji, domu upokojencev v Lenartu pa zagotavlja predvsem ugodnejšo energijo.

Sistem uporablja obnovljivo energijo, ki jo dom proizvaja s fotovoltaiko na strehi. To energijo s toplotnimi črpalkami pretvori v toploto. Odvečno elektriko pa shrani 240 kW hranilnikih oz. jo prek blockchain tržnice proda. Sistem tako kupuje energijo, ko je poceni in jo prodaja, ko je cena visoka. Sistem to s pomočjo umetne inteligence vsako uro počne samodejno, nadzoruje pa tudi prezračevanje in tako optimizira porabo. Skupni prihranek pri energij pa naj bi bil približno 35 odstotkov. Zato direktor doma Zlatko Gričnik pravi, da bi to lahko kmalu vplivalo tudi na višino oskrbnine, ki jo plačajo stanovalci.

Sicer pa je to pilotni projekt, v katerem so sodelujoča podjetja, pridobila ogromno znanja. Končni produkt pa jim bo omogočil nastop na tujih trgih in opremiti še kakšen zavod pri nas.