Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Danes je mednarodni dan boja proti zlorabi drog in nezakonitemu prometu z njimi. Pri posamezniku uporaba drog lahko vpliva na zdravje, šolski in poslovni uspeh in na socialno-ekonomski položaj; prizadene pa tudi najbližjo okolico. Pristojne službe na našem koncu države ne zaznavajo povečanega števila uporabnikov drog, so pa ti vse mlajši.

Število uporabnikov, ki hodijo k nam, se že nekaj let ne spreminja, pravi odgovorna za strokovno vodenje programa za preprečevanje in obravnavo zasvojenosti pri NIJZ Maribor Vanja Žmak, navaja pa precej bolj skrb vzbujajoč podatek: «Starostna meja se nam je znižala na 12 let. Včasih je bila to bolj izjema kot pravilo, zdaj pa se nam je zgostil ta trend. To pomeni, da se v enem okolju pojavi nekaj droga, ki je med mladostnicami pogosta. Hkrati pa so spremljajoče tudi druge težave«.

Veliko težavo predstavlja pretirana strpnost do uporabe prepovedanih substanc. Sicer ne vseh: »Nekako, marihuana se kar normalizira. Dejstvo je, da je prepovedana, da je nevarna, da povzroča kup drugih težav«, še poudarja Žmakova. Psihologinja iz mariborskega Zdravstvenega doma Sanja Kolarič Čoh pa dodaja: »Sedaj kar nekako sprejemamo, če mladostnik kadi travo, uporablja elektronske cigarete. Mislim, da je za vsako takšno stvar pomembno, da čimprej odreagiramo«. Mladi ob marihuani uživajo tudi nove droge, zato socialna delavka v tukajšnjem zdravstvenem domu Smilja Filipič izpostavlja pomembnost odzivnosti okolice: »Da je čim več kot govora o tem tudi na šolah, predvsem s starši. Ker mladostniki so nekateri še tako mladi, da ne zmorejo predvideti nekih posledic. Tukaj bi jaz rekla, da so ključnega pomena starši, ki naj bi bili osveščeni in bili pozorni na to«.

Zloraba drog je prisotna tudi v drugih starostnih skupinah. Generacija srednjih let ob marihuani posega še po kokainu. Kar se začne kot modna muha pod vplivom družbe, pa ob dolgoročni uporabi pušča resne posledice. »Najprej se kaže na finančnih težavah kot so dolgovi, nepoplačani krediti, odvzemi avtomobilov. Gre za resne zadeve, ki lahko potem peljejo tudi kam drugam,« še opozarja odgovorna za strokovno vodenje programa za preprečevanje in obravnavo zasvojenosti pri NIJZ Maribor Vanja Žmak.

Najprej ljudje: Ustavimo stigmo in diskriminacijo

Ob današnjem mednarodnem dnevu proti zlorabi in nezakonitemu prometu z drogami s sloganom Najprej ljudje: Ustavimo stigmo in diskriminacijo, okrepimo preventivo so na NIJZ opozorili na diskriminacijo ženskih uporabnic drog, ki so ranljivejše od moških in redkeje poiščejo pomoč. V Sloveniji je približno petina uporabnikov prepovedanih drog žensk.