Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

V Mariboru poteka akcija, v kateri bodo te dni posadili več deset dreves. Ob tem bodo v mestnem parku, potem ko so pred nekaj meseci zaradi lubadarja podrli več smrek, še ta mesec zasadili nekaj novih iglavcev; glavnino nadomestnih dreves pa bodo tam zasadili jeseni.

V mestnem parku zasaditev dreves v dveh fazah

Potem ko so v mariborskem mestnem parku zaradi napada smrekovega lubadarja morali odstraniti 40 smrek in še šest zaradi varnosti, jih bodo ta mesec začeli nadomeščati z novimi drevesi. Boštjan Vauda iz pristojnega občinskega urada pojasnjuje, da so jih že naročili: »V prvi, spomladanski fazi jih bomo zasadili 19.« Glavnina načrtovane zasaditve novih 67-ih dreves bo sledila v jeseni, ko bo za to spet primeren čas. »Gre za bolj odporne iglavce, kot so navadne smreke, ki jih napada lubadar. Nova drevesa so primerna tudi za to rastišče,« pojasnjuje Vauda, ki upa, da bodo zanje zbrali tudi donatorska sredstva. V parku so pred časom podrli še 20 obolelih brestov, in sicer nad drugim ribnikom. Vauda zatrjuje, da nadomestna nasaditev ne bo potrebna, saj je tam mlado rastje tako aktivno, da bo samo nadomestilo podrta drevesa.

143 novih dreves po celotnem Mariboru

Sicer pa v teh dneh v sklopu rednega vzdrževanja zasajujejo 143 dreves po celotnem Mariboru, poudarja Vauda: »Gre za nadomestno nasaditev, tam kjer manjka kakšno drevo, denimo v drevoredu. Ob tem so v načrtu tudi nove zasaditve na več lokacijah, kot so Oreško nabrežje, Melje, Tezno, pa v Mlinski ulici in v Novi vasi.« V slednji so denimo odstranili precej dreves, ki jih je napadla bela omela, zdaj jih bodo torej nadomestili in zasadili tudi dodatna drevesa.

Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal