Sezona klopov se je že začela. Foto: Pixabay
Sezona klopov se je že začela. Foto: Pixabay

V mariborskem Zdravstvenem domu se je še danes in jutri mogoče naročiti na sobotno akcijo cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu, ki jo pripravljajo v sodelovanju z nogometnim klubom Maribor in bo potekala na stadionu Ljudski vrt. Cena cepljenja bo ta dan znižana. Slovenija sodi med najbolj ogrožena območja zaradi okuženosti klopov s tem virusom, zdravila za hudo bolezen, ki ga povzroča, pa ni.

Klopni meningoencefalitis se prenaša z vbodom okuženega klopa in je huda bolezen, ki pušča dolgotrajne zdravstvene posledice, za odstotek bolnikov pa je usodna. Visoka pojavnost v Sloveniji pa je posledica velike okuženosti klopov in nizke precepljenost.

Zato so akcije cenejšega cepljenja učinkovite za dvig ozaveščenosti in precepljenosti prebivalstva. V mariborskem ZD jo pripravljajo že dvanajstič; koordinatorka cepljenja Mateja Vidovič: "Ljudi spodbujamo, da se zaščitijo in gredo res varno v naravo. Cena cepiva bo znižana - 20 evrov."

Plačilo pa bo možno le s plačilnimi karticami. Cepilna akcija bo v soboto od 8h do 20he na ploščadi pred medijskim središčem v Ljudskem vrtu. Obvezno se je naročiti, in sicer še danes in jutri na telefonsko številko 02 228 62 00 in pritisk na številko 4 ter prek spletne aplikacije.

Za polno zaščito so sicer potrebni trije odmerki. Za otroke, ki v tekočem letu dopolnijo eno leto starosti, in tiste, ki dopolnijo 49 let in zamudnike, pa je od leta 2019 cepljenje proti KME brezplačno in ga krije zdravstveno zavarovanje. Te cepijo v redni cepilni ambulanti mariborskega zdravstvenega doma.