Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Več kot tretjina mariborskih mestnih svetnikov poziva predsednika občinskega nadzornega odbora Dejana Petkoviča k odstopu. Člani svetniških skupin SDS, Liste kolesarjev in pešcev, Liste za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti ter Stranke mladih - Zeleni Evrope mu očitajo, da pri vodenju najvišjega nadzornega organa mariborske občine deluje nestrokovno in politično.

Kot ugotavljajo, je Dejan Petkovič nestrokovno in politično delovanje izkazal na marčevski izredni seji: ob seznanitvi mestnih svetnikov s poročilom, ki je pokazalo na nepravilnosti pri občinskem podeljevanju koncesij, je v ugotovitve nadzornega odbora, ki ga vodi, podvomil in ga skušal relativizirati, je prepričana Lidija Divjak Mirnik z Liste za pravičen razvoj:

"Zdelo se nam je, da je zelo politično pristranski, da tako rečem, ker se nam je zdelo, da ves čas ščiti županstvo, namesto da bi kot glavni nadzornik in tisti, ki mora bdeti nad pravilnostjo porabe javnega denarja, kritično in objektivno presodil in povedal, kaj pravzaprav so v sklopu tistega nadzora počeli."

Petkovič očitke zavrača in pojasnjuje, da je nadzorni odbor do občinskega vodstva kritično poročilo sprejel soglasno. Za pomanjkljivosti -- da pri pripravi poročila niso sodelovala obravnavanja podjetja -- pa da je izvedel kasneje, zato jih je javno izpostavil šele na seji.

Podpisane svetniške skupine od Petkoviča zahtevajo odstop, sam pa to možnost za zdaj izključuje – odstopil bo, če bo zaznal, da večina članov nadzornega odbora misli drugače, v času predsedovanja pa se bo trudil, da bodo nadzorniki vedno lahko ugotovili dejansko stanje.

Mariborski župan Saša Arsenovič, ki naj bi ga Petkovič s svojim ravnanjem ščitil, odgovarja, da je poziv svetnikov demokratično legitimen in da se sam v odločitve nadzornega odbora ne vmešava.

Če Petkovič ne ob odstopil, pa bodo omenjeni svetniki razmislili o nadaljnjih korakih.