Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Ob težavah s prevozom in nezagotavljanje počitka, sindikata označujeta za nesprejemljive tudi spremembe Zakona o službi v Slovenski vojski, ki po interpretaciji sindikatov ni v skladu z evropskimi uredbami in veljavnim Zakonom o delovnih razmerjih v Sloveniji. Zato so na predsednika vlade Roberta Goloba in evropsko komisijo naslovili zahtevo po takojšnji ureditvi nepravilnosti.

Kljub številnim opozorilom se razmere po besedah sindikatov še slabšajo. S prvim decembrom so namreč v vojski spremenili način razporejanja vojakov na varovanje objektov. Zdaj so razporejeni na 12-urno varovanje po vsej državi, za prihod na delo pa potrebujejo tudi po več ur. Ob tem naj bi bili za prevoz sebe in dela opreme primorani uporabljati osebno vozilo. Predsednik sindikata Slovenske vojske Gvido Novak:"Recimo nekdo, ki je doma iz Štajerske, je po ukazu razporejen na začasno stražo na Primorsko. Povračilo prevoznih stroškov pa dobi samo v obliki kilometrine, kot da se je peljal na delo. Po zakonodaji pa bi moral dobiti plačilo v obliki povračila za uporabo osebnega vozila v službene namene."

Kot težavo pa navajajo tudi počitek za vojake, ki naj bi delali na straži tudi po pet dni zapored. Pred devetimi meseci so sindikati po sodni poti dokazali, da so tudi pripadniki vojske do takega počitka upravičeni. Gvido Novak: "Mi smo od ministra in načelnika generalštaba zahtevali, da se sodbe naj spoštujejo! Ampak poziva niso jemali resno!" Saj se delovni proces naj ne bi spremenil. Težave pa se po besedah Novaka s tem ne končajo: "Celo še huje je. V postopku sprejemanja je predlog zakona, s katerim se želijo kršitve uzakoniti."

Ker je obema sindikatoma prekipelo in ker ne najdejo drugega načina za ureditev razmer, so se obrnili na predsednika vlade Roberta Goloba in na evropsko komisijo. Zahtevajo, da se sporne prakse nemudoma prenehajo, omenjeni zakon pa naj uskladijo z veljavno delovnopravno zakonodajo v Sloveniji.