Socialno in ekonomsko najšibkejši ljudje so posebej v času kriznih razmer, kakršne so tudi danes zaradi izbruha epidemije, še posebej občutljivi in ranljivi. To ugotavljajo tako v mariborski enoti Kralji ulice, kjer se ukvarjajo z brezdomnimi oziroma deložiranimi ljudmi, kot tudi v Zavetišču za brezdomce Maribor, kjer biva trenutno 19 oseb. Strokovnjaki tudi ugotavljajo, da bi na terenu potrebovali zavetišče odprtega tipa.

Foto: Radio Maribor/Pixabay
Foto: Radio Maribor/Pixabay


Kralji ulic delujejo v Mariboru na treh lokacijah, ena izmed njih je lokacija na Preradovičevi ulici, kjer so se trenutno najbolj angažirali za šolsko populacijo, ki je brez ustrezne tehnične podpore oziroma računalnika, da bi spremljala šolsko delo na daljavo. Gre povečini za romsko prebivalstvo, pove strokovna delavka in vodja programov Kralji ulice v Mariboru Jana Bedrač: »Aktivnosti na Preradovičevi so pokazale, da imajo naši uporabniki zelo osiromašene informacije o tem, kaj to pomeni, da ni šole, da to niso počitnice, ampak pomeni to šolanje od doma. Vse družine, s katerimi delamo, se soočajo s tem, da nimajo računalnikov, otroci nimajo svojih sob, nimajo pogojev, da bi šolo izvajali od doma. Velika večina staršev je nepismena ali slabše pismena, v veliki večini imajo starši dokončano le osnovno šolo ali šolo s prilagojenim programom. Tako ne morejo pomagati pri šoli svojim otrokom."

Tako so se povezali z osnovnimi šolami, ki jih obiskujejo otroci, z razredničarkami, da so vzpostavili stik med otroci, starši in učitelji. »Tiskamo gradiva, pomagamo, da gradiva lahko pošljejo nazaj razredničarkam,« dodaja Jana Bedrač, izvajajo pa tudi konference za učno pomoč preko skypa. Izolacija je ljudi, ki so na robu preživetja, še bolj osamila: »Populaciji, ki je na cesti, je bila odvzeta tudi pravica do pitne vode. Zato smo se povezali z Mestno občino Maribor, in smo šli v akcijo. S prejšnjim tednom smo odprli javni sanitarij, kjer omogočamo pravico do pitne vode.« Zabojnik na Lentu je odprt od 8-ih do 10-ih dopoldan in od 17-ih do 19-ih popoldan, ob njem pa delata tudi dve strokovni delavki.
V društvu Kralji ulice so zadovoljni, ker so zelo hitro vzpostavili stike z mariborsko občino pa tudi drugimi humanitarnimi organizacijami v mestu. Prepričani so, da bi na terenu potrebovali zavetišče odprtega tipa:
»Velikokrat se nam zgodi, da je oseba zdaj na ulici. V rednih zavetiščih se nam pogosto zgodi, da so polna, ali mora oseba čez pogovor, preden ji dovolijo namestitev. Ljudje živijo v podnajemniških sobah, z danes na jutri si lahko na cesti. Ne bi bilo potrebno veliko. Že deset postelj bi zadostovalo mariborskim potrebam.« Tako da potrebe po odprtem tipu zavetišča definitivno so, v anti-deložacijskem programu tega društva je okrog 60 oseb.

Kako pa krizni časi minevajo v Zavetišču za brezdomce Maribor na Šentiljski cesti v Mariboru. Vodja Violeta Rizani: »Naši uporabniki skrbno spremljajo poročila, vsako jutro po zajtrku obvezno še enkrat poslušamo večerna poročila, saj jih nekateri ne spremljajo, ker gredo zgodaj spat. Skupaj jih pogledamo, veliko se pogovarjamo o aktualni situaciji. Kljub razdražljivosti in napetosti zaradi omejenega gibanja, so uporabniki zelo razumni, skrbni, hvaležni za to, da so tukaj na varnem in niso nekje zunaj, kjer pač ne bi bilo organizirane oblike bivanja."

Dan osmislijo tako, da je pestro in ni vsak dan isto, uporabniki zavetišča pa so še bolj dejavni kot običajno. Na delavnicah izdelujejo različne spominke in izdelke, na poti v trgovino ali lekarno pa jim zagotovijo tudi spremstvo:
»Na ta način, ko zagotovimo spremstvo, vzpostavimo nadzor nad tem, da zunaj ne bi prihajalo do nezaželenih stikov s komerkoli.« So pa imeli v času, odkar je razglašena epidemija, tudi en sprejem – testiranje je bilo opravljeno in uporabnik je bil na novi virus negativen.