Za prostore, v kateri domuje Tkalka, naj bi se zanimal investitor iz tujine. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Za prostore, v kateri domuje Tkalka, naj bi se zanimal investitor iz tujine. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Kot smo včeraj prvi razkrili na Radiu Maribor, se za prostore mariborske Tkalke zanima ameriška multinacionalka EON Reality, ki naj bi v mestu odprla tehnološko-razvojni center, v katerem naj bi delo dobilo okoli 250 ljudi. Vodstvo mariborske občine za zdaj še čaka na končno odločitev podjetja, saj potekajo pogajanja z vlado za pridobitev nepovratnih sredstev. Na naše poizvedovanje, kdaj bo padla odločitev o državni spodbudi in ali bo investitor prišel v Maribor, so nam na ministrstvu za gospodarstvo skopo odgovorili, da v tem trenutku ne morejo podati komentarja, saj vloge za spodbude, ki so prispele na ministrstvo in so obravnavane pri komisiji, ne komentirajo, dokler ni končne odločitve. Kdaj bo padla odločitev, še ni znano.

Že nekaj časa je znano, da se za stavbo v središču Maribora v Tkalskem prehodu, v kateri domuje center s socialnimi podjetji, zanima tuji investitor, Tkalka pa se bo morda morala izseliti. Za prostore naj bi se zanimalo ameriško podjetje EON Reality; po naših informacijah naj bi jih želelo vzeti v najem.

Direktor mestne uprave Simon Štrancar je o potencialnem investitorju včeraj povedal: »Dogovarjamo se z ameriškim podjetjem EON Reality, ki želi v tem delu Evrope vzpostaviti svoj center. Trenutno ima centra v Franciji in v Angliji. Za zdaj še čakamo, saj potekajo pogajanja z vlado za pridobitev nepovratnih sredstev.« Štrancar je še povedal, da se podjetje ukvarja z virtualno tehnologijo, in če bo prišlo do uresničitve, naj bi podjetje v naslednjih petih letih v Mariboru odprlo 250 novih, visokokvalificiranih delovnih mest.

EON Reality je visokotehnološko podjetje iz Kalifornije. Podjetje s sedežem v mestu Irvine je eno izmed vodilnih na področju razvoja navidezne resničnosti in razširjene resničnosti. V Mariboru naj bi ameriška multinacionalka odprla tehnološko-razvojni center. »Investitor je že povezan z mariborsko Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI), skupaj smo bili tudi na obisku pri tem podjetju v Franciji. Zato mariborska univerza to investicijo podpira.« Dodal je še, da bodo, če bo investicija uresničena, našli ustrezne nadomestne prostore za Tkalko: »Nobeden, ki trenutno domuje v stavbi v Tkalskem prehodu, ne bo ostal brez strehe nad glavo.«