Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Zaradi poškodovane asfaltne površine je od konca julija zaprt del Dravske kolesarske poti v Laznici pri Mariboru. Do zaprtja nekaj 100-metrskega odseka, ki je v uporabi le nekaj mesecev, je prišlo potem, ko so mariborski policisti obravnavali prometno nesrečo, v kateri se je zaradi udarnih jam poškodoval kolesar.

Da je odsek Dravske kolesarske poti v Laznici zaprt, nas je opozoril poslušalec, ki je po padcu zaradi udarnih jam utrpel zapleten zlom roke. Obenem je izpostavil, da kljub zapori in prežeči nevarnosti kolesarji ta odsek proti Limbušu oziroma Rušam še naprej uporabljajo. »Policisti PPP Maribor so 24. julija 2022 obravnavali prometno nesrečo II. kategorije, v kateri se je kolesar med vožnjo po poškodovanem delu dravske kolesarske poti v Laznici ob padcu lahko telesno poškodoval. O poškodovanem delu asfaltirane površine Dravske kolesarske poti so policisti obvestili izvajalca rednega vzdrževanja, ki je ta del kolesarske poti zaprl za promet z ustrezno začasno prometno signalizacijo. Zaradi suma storitve prekrška po Zakonu o cestah (5. člen), policisti zoper upravljalca, oz. izvajalca rednega vzdrževanja dravske kolesarske poti, še zbirajo obvestila«, so zapisali na Policijski upravi Maribor.

Udarne jame na kolesarski progi v Laznici.
Udarne jame na kolesarski progi v Laznici.

Investitor in upravljalec Dravske kolesarske poti je sicer Direkcija za infrastrukturo. S slednje so nam pojasnili: »Poškodbe na vozni površini so posledica nekvalitetne izvedbe kanalizacije, ki jo je občina gradila istočasno z izvedbo kolesarske povezave. Iz naslova garancije bo izvajalec odpravil napako. Do takrat pa bo kolesarska povezava zaprta«. Izvajalec del je bilo podjetje Nigrad. S podjetja, ki sodi pod okrilje Holdinga Maribor, so sporočili, da »natančen vzrok poškodbe še ugotavljajo, najverjetneje pa je prišlo do izpodjedanja zemljine«. Kdaj bodo poškodbe sanirali, niso pojasnili, dodali pa so: »Nigrad je kolesarsko pot Ruše–Maribor predal investitorju 24. 12. 2021, ko je bil tudi narejen zapisnik o pregledu in prevzemu izvedenih del na tej državni kolesarski povezavi. Iz zapisnika je razvidno, da so bila dela opravljena v skladu s projektom in izvedbenim načrtom z manjšimi spremembami, ki so tehnično upravičene in vnesene v projekt izvedenih del. S primopredajo gradbišča so se tudi zaključile obveznosti za izvajalca, saj slednji te kolesarske poti ni dobil v upravljanje«. Ob tem so v Nigradu pojasnili, da so odpravili vse napake v času gradnje. »Vse napake v času gradnje so se odpravljale sproti, saj je nadzor tekoče opravljal svoje delo. Kot že rečeno, je bil izveden tudi pregled in prevzem opravljenih del, vse pomanjkljivosti po zapisniku pregleda in prevzema pa so bile v celoti odpravljene«.

Kdaj bo kolesarska pot v Laznici ponovno odprta torej še ni znano, prav tako ni jasno, kdo je na omenjeni poti zadolžen za redno vzdrževanje. Na odgovore Direkcijo za infrastrukturo še čakamo, kolesarjem pa svetujemo, da upoštevajo postavljeno prometno signalizacijo. Slednja pa je ves čas tarča neznancev, ki jo redno odstranjujejo. Gre za neodgovorno dejanje, saj zaradi udarnih jam lahko pride do nadaljnih padcev in poškodb kolesark in kolesarjev.

Nigrad v odgovoru na dodatna vprašanja zavrača nekakovostno gradnjo kanalizacije

Dodajmo, da smo danes dopoldne ( v četrtek, 25.8. ), prejeli odziv podjetja Nigrad na dodatna vprašanja oziroma na kritike glede izvedbe del. Odgovor mariborskega komunalnega podjetja objavljamo v celoti: »V povezavi z vašimi dodatnimi vprašanji vas seznanjamo, da podjetje Nigrad zavrača navedbe o nekakovostni izvedbi kanalizacije, saj je bila tudi ta ustrezno pregledana in predana v uporabo. Kot že rečeno, so se pomanjkljivosti odpravljale sproti in so bile po zapisniku pregleda in prevzema v celoti odpravljene. Prav tako želimo ponovno poudariti, da Nigrad ni niti upravljavec niti vzdrževalec omenjene kolesarske poti, temveč je bil samo izvajalec del po gradbeni pogodbi, ki jo je ustrezno zaključil. Če je naknadno prišlo do izpodjedanja zemljine zaradi vremenskih vplivov ali kakšnih drugih nepredvidenih in za zdaj neznanih razlogov, pa bo Nigrad takoj opravil sanacijo po pisno pridobljeni dokumentaciji in pozivu investitorja k odpravi napak v garancijski dobi«.