Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Danes izvajalec del, konzorcij podjetij Pomgrad in Gis gradnje, začenja pripravo gradbišča. Tako bodo postavili zaščitne ograje, s katerimi bodo zavarovali novo gradbišče, bodo pa vplivale na prometni režim na Slomškovem trgu. Spremembe pa bodo v veljavi do konca gradnje, ki bo predvidoma trajala približno dve leti. Vodja sektorja za komunalo in promet, Aleš Klinc: "Dostop bo potekal prek Orožnove ulice, ker druge možnosti niti ni. Na Slomškovem trgu bo za ureditev gradbišča ukinjenih 40 parkirnih mest, prevoznost trga pa bo zagotovljena po zdajšnjih parkirnih mestih v bližini cerkve. Urejen bo tudi večji gradbiščni plato." Pričakujejo pa, da do večjih ovir za stanovalce in dostavo ne bo prihajalo.

Gradbena dela, najprej rušitev starih objektov, bodo predvidoma začeli prihodnji teden. To bo tudi najbolj hrupno. Vodja gradnje pri Pomgradu Matej Benko: "Začnemo z rušenjem objekta dve, ki ga bomo predvidoma podrli v treh tednih. Potem nadaljujemo z objektom devet. Dogovorili smo se, da bomo dela izvajali tudi ob sobotah do treh. Čez teden pa bodo dela potekala od jutra do večera."

Da se dela končno začenjajo pa pozdravlja direktorica knjižnice Dragica Turjak, ob tem pa pravi, da jo še zmeraj skrbi dostop do Pionirske knjižnice, ki ostaja na Rotovžu: "Dostop ne bo lahek in zato si še vedno prizadevam, da bi se z občino dogovorili, da tudi za Pionirsko knjižnico najdemo nadomestno lokacijo." Bila bi pa v neposredni bližini začasne knjižnice v Centru City. Tudi ta selitev bi bila logistično zahtevna, vendar Turjakova pravi, da bo glede na napoved poteka del skoraj zagotovo nujna.