Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

V petek se bo z uvedbo v delo začela obnova najstarejšega študentskega doma, doma 1 v Mariboru. Objekt v Tyrševi ulici naj bi v celoti obnovili v devetih mesecih, malo več kot 5-milijonsko naložbo pa večinsko financira Ministrstvo za izobraževanje, približno 500 tisočakov pa so pridobili iz evropskega kohezijskega sklada.

Ob današnjem slavnostnem podpisu pogodbe z izvajalcem del je rektor mariborske Univerze Zdravko Kačič poudaril, da gre za »pomembno investicijo v prenovo najstarejšega študentskega doma v Mariboru«. Iz objekta, zgrajenega leta 1964, bodo študentje začasno oziroma ob koncu projekta tudi trajno premeščeni v Dijaški dom Maribor, ki je po besedah direktorice mariborskih Študentskih domov Maje Kranjc Ružič pod njihovim okriljem od 1. septembra, po celoviti obnovi pa se bo število postelj v domu št. 1 zmanjšalo z 220 na 103: «Ne bo potrebno več, da si 36 študentov deli kuhinjo in kopalniški blok, temveč samo dva oziroma štirje. Sobe se bodo povečani z 12 na približno 24 kvadratnih metrov«. Vršilec dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za investicije na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Iztok Žigon pa je izpostavil, da »gremo zdaj na višje bivanjske standarde in seveda poskušamo z državnim denarjem izboljšati kvaliteto bivanja«.

Iztok Žigon, Maja Krajnc Ružič, Zdravko Kačič in Boštjan Mencinger ob podpisu pogodbe Foto: Radio Maribor
Iztok Žigon, Maja Krajnc Ružič, Zdravko Kačič in Boštjan Mencinger ob podpisu pogodbe Foto: Radio Maribor

Obnova bo trajala devet mesecev in se bo predvidoma zaključila meseca junija 2023

Izvajalec del bo družba Lesnina MG oprema. Predsednik upravnega odbora Boštjan Mencinger je zagotovil, da bodo vsa dela opravili znotraj pogodbenih 5-ih milijonov, dom pa bo po obnovi praktično nov: «Od same stavbe ostanejo samo goli zidovi. Energijsko bo varčen, prenovljena bo strojna in elektro instalacijo v notranjosti, sobe pa bomo opremili z novo opremo«. Projekt bodo sklenili v devetih mesecih, dom številka 1 pa bo poleg študentov namenjen tudi športnikom, ki bodo julija prihodnje leto v Mariboru sodelovali na Olimpijskem festivalu evropske mladine.