Foto: Radio Maribor/Natalija Sinkovič
Foto: Radio Maribor/Natalija Sinkovič

Danes se na Pragerskem začenja težko pričakovana naložba – nadgradnja železniškega vozlišča in posodobitev postaje Pragersko. Projekt je vreden več kot 88,9 milijona evrov, od tega 40 milijonov sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj.

Izvajalec, podjetje Riko, je pripravljalna dela začel že junija, danes pa se začenjajo glavna gradbena dela na železniškem vozlišču. Prenovili bodo železniško postajo, nadgradili peron, zgradili nov podhod in uredili dve parkirišči. Postavili bodo tudi dva kilometra protihrupnih ograj, nadgradili več kot 18 kilometrov tirov in zamenjali 30 kretnic. Največja pridobitev za cestni promet bo podvoz pod železniško progo. Podžupan občine Slovenska Bistrica Stanislav Mlakar: "Gradnja in ureditev železniškega vozlišča je resnično zelo pomembna za sam kraj. Pragersko se že leta duši v avtomobilskem prometu, kljub temu da se je pred približno petnajstimi leti okoli Pragerskega zgradila obvoznica."

Dela bodo po pogodbi trajala največ 25 mesecev, medtem bodo okrog delovišča urejeni obvozi. Stanislav Mlakar: "Glavnina prometa bo morala steči po obvoznici Slovenska Bistrica - Ptuj. Nekaj vozil pa bo preusmerjenih tudi na vzporodne ceste." Za ves promet pa bo zaprta Ptujska cesta na območju železniške postaje. Za pešce in kolesarje bodo tam uredili začasni prehod. Ocenjena vrednost investicije je 88,9 milijona evrov, od tega je zagotovljenih 40 milijonov evropskih sredstev.