Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Ponovno zaprtje države je močno okrnilo delovanje manjših občinskih uprav. Zaradi omejitve števila prisotnih zaposlenih na 20 odstotkov imajo marsikje težave z organizacijo in delovanjem nujnih služb. Tako kot drugje pa so težave tudi v vrtcih, kamor od staršev, zaposlenih v gospodarstvu, prihajajo številne prošnje za nujno varstvo, ki pa jih morajo zavrniti.

Občina Hoče Slivnica

Občina Hoče Slivnica je v skladu z navodili omejila delovanje občinske uprave, zato je ta zaprta, zaposleni pa pretežno delajo od doma. Zaradi malo zaposlenih pa jim predstavljajo težavo druge servisne dejavnosti. Zato župan Marko Soršak pravi, da bodo za zagotovitev brezhibnega delovanja vodovoda in drugih ključnih dejavnosti delo organizirali izmenično.

Pohorska tržnica bo odprta kot običajno, vendar v skladu z navodili NIJZ. V soboto 10. aprila na dan zemlje, pa bodo kljub omejitvam izvedli čistilno akcijo, ki pa bo potekala razpršeno in brez druženja.

Z omejitvami bodo odprti vsi trije vrtci. Skupaj bodo sprejeli 57 otrok. Veliko klicev in prošenj za varstvo pa prejemo od staršev, ki niso zaposleni v kritični infrastrukturi. Tem zaradi državnih navodil ne morejo zagotoviti varstva. Zato Soršak upa, da bo vlada ukrepala in v najkrajšem možnem času omogočila varstvo tudi za te otroke, saj so njihovi starši v stiski.

Občina Starše

Podobne težave z organiziranjem dela imajo skoraj vseh manjših občinah. Kot pravi župan Starš Stanislav Greifoner, jim je z nekaj težavami uspelo zagotoviti zahtevano največj 20 odstotno prisotno zaposlenih. Kljub temu vse nujne dejavnosti izvajajo.

Tudi v Staršah, kjer imajo v vrtcih pripravljenih 18 otrok, starši v varstvo prijavljajo otroke, ki do varstva niso upravičeni.

Občina Duplek

Tudi v Dupleku nujnih del ne bodo ustavili. Vsi, ki lahko, pa delajo na daljavo. Župan Mitja Horvat ob tem pravi, da je takšna ureditev lahko kratkoročna, zato upa, da bodo ukrepe resnično sprostili 12. aprila.

V vrtcih imajo nujne enote organizirane v Dupleku in Zgornji Koreni. Tudi nanje pa se obračajo starši, ki do varstva otrok po vladnem odloku niso upravičeni, bi pa ga zaradi zahtev delodajalcev nujno potrebovali.