Foto: Talum
Foto: Talum

Potem ko je v podjetju Talum v zadnjem času delovalo le še 11 od 160 celic za proizvodnjo primarnega aluminija, bo največji zaposlovalec v občini Kidričevo zaradi previsokih cen elektrike po skoraj 70-ih letih to dejavnost dokončno ustavil. Pripravili bodo program presežnih delavcev, ob tem napovedujejo nadaljevanje že začete preusmeritve dejavnosti.

Vodstvo podjetja z okoli 1500 zaposlenimi podrobnosti programa presežnih delavcev še ne razkriva. Po besedah sindikalista Igorja Jeze pa se dogovarjajo o prezaposlitvi 69-ih sodelavcev in mehkem odpuščanju 120-ih ljudi:

"To so delavci, ki imajo 40 let delovne dobe, ker so tudi pogoji takšni, da so ljudje potem 2 leti na borzi. Nekateri pa se bodo neposredno upokojili."

Dodaja, da se je Talum na to pripravljal že dolgo in se s sindikatom usklajeval. Pogajajo se še o odpravninah.

Pomoč prišla destletje prepozno

Takšna proizvodnja je postala negospodarna zaradi visokih cen elektrike, zato jo opuščajo tudi v drugih evropskih državah. Pomoč države pa so dočakali šele po desetletju zahtev. Predsednik uprave Marko Drobnič pred novinarje danes ni stopil, je pa v začetku februarja ocenil:

"Glede na tehnično-tehnološke možnosti in parametre padanja učinkovitosti v procesu bo potrebno tudi pri nas razmisliti, kako dolgo bomo s to proizvodnjo vztrajali."

Župan Kidričevega Anton Leskovar pa upa:

"Imajo načrte za zeleni prehod, znajo delati in upam, da se ta zaustavitev primarnega aluminija ne bo toliko poznala."

Od proizvodnje k predelavi

V Talumu bodo nadaljevali že začeto preusmerjanje v dobičkonosnejše načine predelave aluminija, na kar upajo tudi v sindikatu:

"V zadnjem času se je veliko delalo na zaposlovanju novih mladih sodelavcev. Kolikor smo bili obveščeni poteka tudi digitalna nadgradnja in posodobitev proizvodnje."

Neuradno se govori tudi o prevzemu Mariborske livarne. Stroje za elektrolizo pa bi lahko ob morebitnem izboljšanju razmer spet zagnali.