FERI // fotografija je simbolična Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
FERI // fotografija je simbolična Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

S svežnjem sprostitev ukrepov v rdečih regijah, kjer so se ponovno odprli vrtci in šole za prvo triado, so se ti nekoliko razrahljali tudi za študente. Omogočene so nujne laboratorijske in terenske vaje. Vendar v Študentski organizaciji Slovenije pravijo, da to ni dovolj in pozivajo vlado, naj sproščanje ukrepov nadaljuje.

Na mariborski Univerzi so ob upoštevanju ukrepov, ki jih je predlagal nacionalni inštitut za javno zdravje, vzpostavili izvajanje najnujnejših zaostalih vaj. A kot pravi rektor Zdravko Kačič, se je na fakultete vrnilo le manjše število študentov, saj bodo vaje izvajale le štiri fakultete. To so Fakulteta za kemijo in kemijske tehnologije, Fakulteta za elektrotehniko in računalništvo in informatiko, Fakulteta za naravoslovje in matematiko in Pedagoška fakulteta. Od teh bosta dve fakulteti zaradi izpitnega obdobja vaje začeli šele prihodnji teden.

Potrdila za prehajanje regij in občin in nastanitev v študentskih domovih za namen obiska vaj bodo izdale fakultete. Profesorji pa bodo pred izvedbo vaj testirani. Kačič ob tem dodaja, da kljub sprostitvi ukrepov nekaj težav ostaja. Med njimi tudi izvajanje raziskovalnega dela.

Veliko bolj ostri so v Študentski organizaciji Slovenije, kjer so prepričani, da so sprostitve nezadostne. Predsednik Klemen Peran: "Mi mislimo, da je to absolutno premalo. Verjamemo, da lahko ob trenutni epidemiološki sliki odpremo vse študijske obveznosti, pri katerih je mogoče zagotoviti prisotnost do 10 študentov, in je mogoče upoštevati samozaščitne ukrepe."

Ob tem naj bi bilo veliko težav tudi pri študiju na daljavo. Peran pojasni: "Kvaliteta študija je absolutno padla." K temu pa doda, da so mnogi študentje prav tako zelo slabo informirani o obveznostih, izpitih, kolokvijih, kar študij še otežuje. Vse manj naj bi bili tudi motivirani.