Foto: BoBo
Foto: BoBo

Jutri se bodo otroci s posebnimi potrebami vrnili v šole. Ustavno sodišče je namreč vladi naložilo, naj omogoči začetek izvajanja programov za te otroke najpozneje 4. januarja. Šolanje v teh ustanovah se tako začenja z enodnevno zamudo. Včeraj so potekale še zadnje priprave, med drugim tudi testiranje zaposlenih, ki so jih izpeljali tudi na OŠ Gustava Šiliha in v Centru za sluh in govor Maribor.

Da se šole za otroke s posebnimi potrebami zaradi določila ustavnega sodišča morajo odpreti, je bilo znano že nekaj tednov, a je ministrstvo šole o tem obvestilo šele 29. decembra. Kljub temu so bili v zavodih na to pripravljeni. Ravnateljica osnovne šole Gustava Šiliha Milojka Sevšek pojasni: "V bistvu smo se pripravljali že ves december, saj smo imeli informacijo, da bi se šole lahko odprle na začetku januarja."

Presenetilo pa jih je, da se ne odpirajo šole za prvo triado. Kot pravi Sevškova: "Zaradi naših učiteljev in učiteljic, ki imajo svoje otroke in koristijo varstvo, imamo zdaj kar precejšen kadrovski izpad." Zato so se za pomoč obrnili tudi na Študentsko sekcijo Društva specialnih in rehabilitacijskih pedagogov. V Centru za sluh in govor pa računajo, da jim bo delo uspelo organizirati kljub manjšemu številu aktivnih zaposlenih.

Pred začetkom pouka pa so v obeh zavodih že izvedli tudi testiranje zaposlenih. Direktor Centra za sluh in govor Samo Rumež: "Po moji oceni gre za zelo pomemben korak, da preprečimo morebiten vnos okužbe že ob samem zagonu." Morebitno širjenje okužbe pa bodo poskušali zajeziti tudi z delom v t. i. mehurčkih. Otroci bodo namreč ločeni po oddelkih.

Sicer pa ravnatelji odprtje šol pozdravljajo, saj gre pri njih, kot pojasnjuje Sevškova, za otroke z drugačnimi navadami in socialnim krogom, saj imajo večino prijateljev prav v šoli. Ob tem pa jih programi teh šol pripravljajo na samostojno življenje, zato gre za drugačen učni proces, ki ga je izredno težko izvajati na daljavo.

Ob šolah za otroke s posebnimi potrebami se odpirajo tudi vrtci teh šol. Mariborski šoli tako pričakujeta, da se bo v njihove prostore skupno vrnilo približno 450 otrok, v vrtce pa približno 100.

Mobilna služba za dodatno strokovno pomoč v šolah, pa bo še naprej delovala na daljavo.