Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

V letošnji sezoni nalivov s točo je protitočna obramba, ki vzleta z mariborskega letališča, posredovala 23-krat. Ob tem pojasnjujejo, da so nekatera posredovanja opravili 100 uspešno, zmeraj pa jim je uspelo zagotoviti vsaj manjšo točo, kot bi se lahko razvila brez njihovega posega.

Tudi letos je mariborska protitočna obramba varovala skoraj 4000 kvadratnih kilometrov veliko območje. Kar 19 dni, od konca junija do sredine septembra, so bili v ozračju ustvarjeni pogoji za pojav toče. Obramba pa je izpeljala 23 poletov in opravila dobrih 23 ur letenja. Vodja protitočne obrambe Darko Kralj ocenjuje, da je bila sezona podobna lanski. Ob tem pa dodaja, da opažajo vse več močnejših nalivov z močnim vetrom.

Ob tem v letalskem centru tudi letos poudarjajo, da bi za temeljitejšo zaščito potrebovali vsaj dve novi letali in tudi lastni radar. Kralj dodaja, da gre za naložbo, vredno približno milijon in pol evrov, ki pa bi zagotovo močno zmanjšala možnost nastanka večje milijonske škode na kmetijskih pridelkih in infrastrukture.