Foto: Radio Maribor/Mihalič
Foto: Radio Maribor/Mihalič

S projektom Ob Štreki je Maribor dobil razstavišče na prostem. Projekt s kulturno vsebino dopolnjuje nov podvoz na Ljubljanski ulici, obnovljeno pešpot in nadhod nad Titovo cesto. Kmalu pa bodo gradili tudi novo kolesarsko pot med največjim mariborskim nakupovalnim središčem in omenjenim novim nadhodom. S tem naj bi v Mariboru, po načrtih vodstva občine, uredili to degradirano območje.

S projekti nadhoda, podvoza in pešpoti je Maribor dobil varnejšo pot med mestnima četrtima Magdalena in Pobrežje. Temu so po besedah župana Saša Arsenoviča dodali še košarkaško igrišče, otroška igrala in urejeno zeleno površino z novimi potmi. Ob tem naj bi se kmalu začela še izvedba projekta nove zdravstvene postaje Tabor. Tako so ustvarili urbano okolje, ki je po besedah koordinatorice projekta Neve Pipan potrebovalo še kulturno vsebino: "S prenovo je nekako postala vidna obstoječa, prej skoraj neznana, neurejena peš in kolesarka pot. Vzdolž te poti pa se nahaja ta protihrupni zid, ki je bil do nedavnega degradira in porisan z neprimernimi in spornimi grafiti." Zato so na pobudo podžupana Sama Petra Medveda in vodje slikarske šole Jasmine Granduč, skupaj z različnimi umetnik in fotografi ustvarili razstavi Mestna časovnica od pradavnine do danes in Maribor na poti skozi čas. Jasmina Granduč: "Na terenu je 33 mejnikov popolnjenih s 33 fotografijami in drugimi gradivi, ki predstavljajo mesto od pradavnine do leta 2020." Podhod pa je poslikan s družbeno kritičnimi grafiti.

Ob poti so dodali tudi zeleno zasaditev in klopi. S tem se končuje ureditev poti od parka do parka, ki tako zdaj ponuja moderno, varno in prijetno urbano okolje za kolesarje in sprehajalce.