Sindikat kovinarske in elektroindustrije Slovenije SKEI je z raziskavo v industrijskih podjetjih ugotovil, da je vse bolj razširjeno neregulirano zaposlovanje delavcev prek t. i. kooperantov. Na to so opozorili na okrogli mizi v Mariboru, kamor so povabili tudi predstavnike državnih služb in delodajalcev.

Agencijsko delo je v Sloveniji dobro urejeno, pravi predsednica SKEI-a Lidija Jerkič. Pojavljajo pa se zakonsko nejasne oblike zaposlovanja preko tako imenovanih kooperantov. Njihovim delavcem so pogosto kršene temeljne pravice, pravi Jerkičeva:

"S podjetjem sklenejo pogodbo za izvajanje varjenja, na primer, in potem sami s svojimi delavci opravljajo to storitev v podjetju, v njihovih prostorih, z njihovimi sredstvi in izdelujejo stvari, ki jih potrebuje v bistvu uporabnik. Na nek način so agencija, ne ukvarjajo pa se s posredovanjem dela, ampak z izvajanjem storitev."

Za delodajalce je to ceneje, saj se izognejo zahtevam delovnopravne zakonodaje, dodaja Goran Lukič iz Delavske svetovalnice:

"Vse to, kar se v tem trenutku dogaja, je neke vrste beg ne samo iz delovne zakonodaje, ampak tudi iz kolektivnih pogodb. Posledica vsega tega je, da prihaja potem pritisk tudi iz druge strani. Pritisk, da se zamenjujejo mesečne plače z urami dela, osemurni delavnik z 12 urnim delavnikom ..."

Sogovorniki dodajajo, da kooperanti večinoma novačijo nekvalificirane tujce, ki so velikokrat v stiski in se ne pritožujejo. Sindikat je na okroglo mizo povabil tudi direktorje podjetij, kjer so izvajali raziskavo, a se, kot pravijo, niso odzvali. So pa prišli predstavniki Zavoda za zaposlovanje, delovne inšpekcije in Ministrstva za delo. Za medije niso želeli govoriti, so se pa strinjali, da problem obstaja, a ga je težko nadzorovati zaradi nedodelane zakonodaje in materialnega ter kadrovskega pomanjkanja inšpekcijskih služb.

varilec Foto: Pixabay
varilec Foto: Pixabay