Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Mariborska enota Rdečega križa, ki pokriva območje 12-ih občin, kjer živi nekaj več kot 180 tisoč prebivalcev, je lani pomagala več kot 30 tisoč prosilcem pomoči. Mednje je med drugim razdelila več kot 270 ton paketov s hrano, 29 ton oblačil in 28 ton pralnega praška. Največ rednih uporabnikov prihaja iz Mestne občine Maribor, kljub temu pa je občina v letošnjem proračunu za skoraj tretjino znižala sredstva namenjena delovanju Rdečega križa. To pa pomeni tudi manj pomoči za najrevnejše.

Znatno znižanje sredstev, ki jih mariborska občina letos namenja za delovanje območnega združenja Rdečega križa - iz 134 tisočakov na 107 tisoč evrov, bo po napovedih sekretarja Metoda Dolinška bistveno prizadelo program delitve paketov pomoči prebivalcem Maribora:
"Mi smo že v januarju prebivalcem Mestne občine Maribor razdelili za 27 tisoč evrov pomoči, pomeni, da v letošnjem letu iz naslova sredstev, ki jih Mestna občina Maribor zagotavlja za svoje prebivalce, nimamo več manevrskega prostora za zagotavljati dodatno materialno pomoč. Edina pomoč, ki bo Mariborčanom na voljo, bo pomoč v evropski hrani."

V praksi to omeni, da je s februarjem vsebina paketov, ki jih bodo dobili Mariborčani, najmanj prepolovljena: "Namesto preteklih večjih količin osnovnih artiklov je zdaj to omejeno na 2 kilograma za dva meseca- se pravi na kilogram na mesec na prosilca - to je en kg moke, en liter mleka itd., v preteklosti pa je bilo te hrane več."

In ko bo obstoječih zalog hrane evropskega sklada zmanjkalo, dodaja Dolinšek:
"V kolikor nimamo novih evropskih zalog na voljo, bomo za prebivalce Maribora pomoč omejili."

Kar pa bo za najrevnejše zelo velik udarec. Kot ugotavljajo pri Rdečem križu, prav v mestu zaznavajo vse več stisk in posledično tudi prošenj za pomoč. Med rednimi uporabniki - lani jih je bilo v Mariboru več kot 11 tisoč - je največ družin z otroki in starostnikov z nizkimi dohodki.