Zavod za zaposlovanje Foto: BoBo
Zavod za zaposlovanje Foto: BoBo

Število prijavljenih brezposelnih oseb se je v Podravju v novembru nekoliko povečalo. Kljub delni ustavitvi dejavnosti pa prevelikega skoka na Zavodu za zaposlovanje niso zaznali. Ob tem pa je na trgu tudi izredno veliko povpraševanja po nekaterih deficitarnih poklicih in tudi takih z zahtevano visoko izobrazbo.

Konec novembra je bilo v Podravju registriranih 11463 brezposelnih oseb. To je za 16,4 odstotka več kot novembra lani. Od oktobra do novembra letos pa skok ni bil pretiran, pojasnjuje direktor zavoda za zaposlovanje Maribor, Bernard Memon: "V primerjavi s predhodnim mesecem se je število brezposelnih zvišalo za 174 oseb, kar je 1,5 odstotka več kot oktobra." Memon dodaja, da je stanje trenutno še mirno, saj vladni ukrepi za zdaj podjetjem še zagotavljajo likvidnost. Posledično se ta ne odločajo za številčnejša odpuščanja.

Sicer pa trg dela ponuja tudi zelo veliko število nezapolnjenih delovnih mest. Kot pravi Memon, so delodajalci novembra prek zavoda za zaposlovanje razpisali 13809 delovnih mest.

Še vedno so izredno iskani deficitarni poklici, delavci zdravstvene nege in učitelji.
Konkretno; trenutno je na trgu dela prostih skoraj 1200 delovnih mest za varilce, nekaj več kot 600 za elektroinštalaterje, 550 za orodjarje, skoraj 420 za učitelje in profesorje, 400 za zidarje, več kot 380 za voznike težkih tovornjakov. Zelo iskani pa so tudi kadri v zdravstvu, na voljo je nekaj manj kot 400 prostih mest.