Vodstvo mariborske občine se je v sklopu obiskov v mestu mudilo v mestnih četrtih Koroška vrata in Studenci. V obeh trenutno izvajajo velike infrastrukturne projekte, ki vplivajo tudi na dinamiko izvajanja drugih načrtov.

Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Foto: Radio Maribor/Dejan Rat

V mestni četrti Koroška vrata ta čas končujejo obnovo zahodne tribune Ljudskega vrta, tehnični pregled naj bi bil 28. maja, skupaj z zunanjo ureditvijo pa naj bi bil projekt končan do konca julija. Kmalu naj bi bil pripravljen tudi razpis za iskanje izvajalca za gradnjo garažne hiše. Podžupan Samo Peter Medved: "Z Zvezo mariborskih športnih društev še urejamo nerešena razmerja in lastništva. Cilj je, da v juniju izdamo razpis."

Lotili naj bi se tudi ureditve Medvedove ulice. Samo Peter Medved: "Planiramo, da gremo v letu 2022 v izvedbo del, za kar imamo nekaj več kot milijon evrov sredstev že rezerviranih v proračunu."
Poleg tega so ob obisku govorili tudi o selitvi sedeža mestne četrti v Langerjevo vilo in drugih manjših naložbah. Predsednik mestne četrti Damir Orehovec: "Govorili smo tudi o ureditvi športnega vrtca in o fitnesu na prostem." Pripravlja se tudi služnost za uporabo stopnic na kalvarijo v lasti kmetijskega sklada, ki bo občini omogočila obnovo.

Na Studencih trenutno gradbeni "bum"

Ob obisku Studencev pa je bila v ospredju pospešena gradnja na tem območju. Zaradi te je vse več prostorskih težav v šoli in vrtcih. Predsednik mestne četrti Janez Šauperl: "Problem je, ker je šola samo ena in poka po šivih. Enako je z vrtcem." Župan Saša Arsenovič pa na to pravi: "Tega se zavedamo, tako da se že načrtuje nov šest oddelčni vrtec v bližini Doma pod gorco. Dva oddelka pa sta predvidena tudi v gradnji stanovanj, ki jih gradi Stanovanjski sklad RS."

Govor je bil tudi o prometni varnosti. Občina se je ob tem zavezala, da bo poskrbela vsaj za odseke, kjer je ogrožena varnost otrok. Znova je bila omenjena tudi ekološko sporna gudronska jama, za katero župan napoveduje, da bodo preverili kaj je bilo do zdaj narejenega in na pristojne znova pritisnili z zahtevo po sanaciji.

Glede podaljška ceste Proletarskih brigad, ki naj bi bil, če bo DRSI rešil vse zaplete, končan januarja 2022, pa so na občini kot soinvestitor povedali, da se nekoliko zapleta tudi pri njihovem delu, vendar težave rešujejo.