Radio Maribor/Aleks Horvat
Radio Maribor/Aleks Horvat

Stanje v mariborski bolnišnici je po izredno napornem koncu prejšnjega tedna na intenzivni negi še zmeraj slabo. Znova imajo zasedene vse postelje intenzivne COVID enote. Pripravljajo pa se na možne dodatne širitve kapacitet za kovidne bolnike. Pri kadrovski stiski pa jim pomaga tudi Zdravstveni dom Adolfa Drolca.

V drugi največji bolnišnici v Sloveniji se vse bolj približujejo robu zmogljivostim pri obravnavi bolnikov okuženih s koronavirusom. Kapacitete intenzivne enote so v celoti izkoriščene. Polnih je vseh 47 postelj.

Nekaj prostora za širitev še ostaja pa za ostale kovidne bolnike, ki potrebujejo hospitalizacijo. Teh imajo po današnjih podatkih 201. Na začetku drugega vala so ocenjevali, da bi lahko zadoščalo približno 140 postelj. Do zdaj pa je bilo največ zasedenih že 218 postelj. Skupno število vseh umrlih v UKC Maribor se je zvišalo na 128. Število vseh ozdravljenih pa je doseglo že številko 473.

Ob tem pa imajo ves čas velike težave tudi z izpadom zaposlenih. Po današnjih podatkih je skupno odstotnih 235 zaposlenih, od tega 32 zdravnikov in 114 delavcev zdravstvene nege. Med 235 odsotnimi gre za 107 primerov varstva otrok, ki se šolajo na daljavo.

Zato jim po svojih močeh z nekaj zaposlenimi pomagajo tudi v Zdravstenem domu Adolfa Drolca. Sicer pa je tudi v Zdravstvenem domu ta čas zaradi različnih razlogov odstotnih, kar 122 ljudi, od teh je 33 COVID pozitivnih. To pa je približno dve tretjini več kot v času, ko epidemije ni bilo.