Občina Rače Fram Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Občina Rače Fram Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Po letih prizadevanj bo občina Rače-Fram prihodnji mesec začela graditi čistilno napravo, ki bo nadomestila dotrajano. Tako bodo podvojili zmogljivost sedanje in zadostili potrebam občine, kamor se priseljuje vse več ljudi. Gre za eno največjih naložb v zgodovini občine.

Za izvedbo projekta nove čistilne naprave je bilo na razpisu izbrano Ljubljansko podjetje Hidroinženiring. Proti izbiri se je pritožilo Cestno podjetje Ptuj, vendar je bila njihova pobuda za revizijo izbire izvajalca zavrnjena. Tako bo pogodba s Hidroinženiringom podpisana 16. decembra. Gradnjo pa naj bi začeli v začetku januarja.

Čistilna naprava bo zadoščala za 9600 populacijskih enot, kar je približno enkrat več od zmogljivosti sedanje naprave. Njena lokacija ostaja nespremenjena. Gradnja pa bo predvidoma trajala leto in dober mesec. Poskusno naj bi začela obratovati leta 2022.

Projekt je vreden več kot 3 milijone evrov, kar je občutno manj od sprva predvidenih 4 milijone in pol evrov. Prejeli bodo sofinancerska sredstva; 1,3 milijona evropski sredstev in 340 tisočakov državnega denarja. Preostanek v znesku milijon štiristo tisoč evrov bo občina zagotovila v proračunih za leti 2021 in 2022, del še v 2023, ko bo teklo poskusno obratovanje čistilne naprave.