Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na višjem sodišču v Mariboru se je danes začela pritožbena seja v zvezi z obsodilno sodbo v zadevi klicni centri, v kateri je bila peterica članov slovensko-tajvanske kriminalne združbe spoznana za krive trgovine z ljudmi. Pritožila sta se tako obramba kot tožilstvo.

Slovensko tajvanska kriminalna naveza je bila aprila letos spoznana za krivo zapiranja vsaj 63-ih Tajvancev v nezakonite klicne centre v Sloveniji in na Hrvaškem. Ti naj bi kot klicatelji vzpostavljali telefonske stike z Azijci in jih napeljevali k nakazilu denarja, s pretvezo, da so na njihovih mobilnih telefonih odkrili nezakonite vsebine in jih lahko proti plačilu izbrišejo. Ta hudodelska združba pa naj bi se s tem tudi okoristila s skupno najmanj 370 tisoč evrov protipravno pridobljenih sredstev. Od tega naj bi največ tega denarja pripadlo prvoobtoženemu Allenu Cveku, temu je sodišče dosodilo 4 leta zaporne kazni; Tomislav Cvek je bil obsojen na dva meseca manj, enako pa tudi trije obsojeni Tajvanci, ki naj bi bili po odsluženi kazni izgnani iz Slovenije.

Obramba je ves čas prvostopenjskega sojenja vztrajala, da Slovenca nista vedela za nezakonite zadeve v klicnih centrih in da je Allen Cvek pomagal le z logistiko, zato se je na razsodbo pritožila. Zagovornik Janez Lovrec pravi, da bi lahko bile tožene stranke obsojene zgolj zaradi goljufije, po njegovo ni v nobenem primeru šlo za trgovino ljudi. Kot dodaja so lahko tujci, ki so prihajali v Slovenijo, to počeli zavestno in naj bi se celo občasno vračali domov.

Tožilka Bojana Podgorelec pa pritožbo obrambe spodbija in zahteva višje zaporne in denarne kazni za vse obtožene.