Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor je z izvajalcem del podpisala pogodbo za obnovo, rekonstrukcijo in selitev v prostore nekdanje šole Ivana Cankarja v Cankarjevi ulici. Šola z več kot 600 dijaki bo tako rešila prostorsko stisko in dobila sodoben izobraževalni center. Sredstev za izvedbo naložbe bo zagotovilo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Projet nove Srednje šole za gostinstvo in turizem MariborFoto: SŠGT
Projet nove Srednje šole za gostinstvo in turizem MariborFoto: SŠGT

Po skoraj desetletju čakanja se končno začenja projekt rešitve prostorske stiske Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor. Preselili jo bodo v prostore nekdanje šole Ivana Cankarja in jo obnovili, energetsko sanirali in ji dodali prizidek. Predvidena je tudi restavracija z vrtom in teraso. Ravnatelj Dušan Erjavec: "Projektanti so pripravili odličen projekt, tako, da sem prepričan, da bomo imeli najlepšo srednjo šolo v Sloveniji."

Ker gre za spomeniško zaščiten objekt, bodo pri obnovi upoštevane smernice Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Projekt pa bo izveden v dveh fazah. Predsednik uprave Izvajalca del Lesnina MG Boštjan Mencinger: "Najprej bomo obnovili prostore, instalacije in zamenjali okna, v drugi fazi pa bomo zamenjali še stavbni ovoj in streho"

Učilnica šole Ivana Cankarja, ki ji bodo bodo obnovili za potrebe SŠGT MB Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Učilnica šole Ivana Cankarja, ki ji bodo bodo obnovili za potrebe SŠGT MB Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Vrednost pogodbe je več kot 8 milijonov evrov, denar pa bosta zagotovila ministrstvo in evropski sklada za energetsko sanacijo, del sredstev bo dodala šola. Državni sekretar Jure Gašparič: "Mene veseli ta projekt iz dveh razlogov. Prvi je, da se investira v izobraževalno infrastrukturo. Drugi pa je, da investiramo v razvojno naravnane kompetence."

Obnova bo trajala 18 mesecev. Prvo selitev v nove prostore pa naj bi izvedli 1. septembra prihodnje leto. Drugi del selitve, ko bodo opremili še kuhinjo, kar bo vrednost celotne naložbe povečalo na več kot 10 milijonov evrov, pa bodo predvidoma izvedli leta 2023. Projekt podpira tudi mariborski župan Maribora Saša Arsenovič, kot pravi gre za pomembno naložbo v znanje, ki zagotavlja razvoj regije.