Nastop mladih glasbenikov. Foto: Radio Maribor
Nastop mladih glasbenikov. Foto: Radio Maribor


V Sloveniji poznamo tri vrste glasbenih šol. Javne, ki jih financira ministrstvo, ki v celoti pokrije strošek učiteljev, starši pa preko položnic plačujejo zgolj materialne stroške, pa take, v Sloveniji predvsem cerkvene, ki delujejo s koncesijo, ko ministrstvo pokriva 85% stroškov, preostanek prihodkov pa morajo poiskati sami. Tretja oblika glasbenih šol so zasebne glasbene šole, ki delujejo povsem samostojno. Ponavadi izvajajo različne programe glasbenega izobraževanja, ob klasičnih tudi pop programe, kjer niso vezani na javno predpisan učni načrt.
"Naša šola ponuja dva programa. Klasični programi so identični tistim, ki jih predpiše ministrstvo, kurikulum je enak, na koncu leta pa učenci opravljajo izpite na eni izmed javnih glasbenih šol. Drugi programi pa so popularni programi. Ti niso vezani na predpise, gre za programe, ki so popolnoma prilagojeni učenčevim željam, sposobnosim ter količini vaje," pojasnjuje Peter Šenekar, vodja Zasebne glasbene šole Muziklub.
Po podatkih ministrstva v Sloveniji deluje petnajst zasebnih glasbenih šol. Med njimi jih dvanajst izvaja javno veljavne vzgojno izobraževalne programe. Povsem zasebnih je še veliko več. Marsikateri otrok morda nikoli ne bo koncertni glasbenik, ima pa veselje do petja ali igranja instrumenta in z vsem se lahko neobremenjeno sreča na zasebni glasbeni šoli, kjer se mu lažje prilagodijo.

Prisluhnite celotnemu posnetku: