Foto: Pokrajinski muzej Ptuj Ormož
Foto: Pokrajinski muzej Ptuj Ormož

Ste se kdaj vprašali, koliko časa, znanja in dela je potrebnega za ohranitev zgodovinskih predmetov, kot so pripovedne barvite tapiserije, ki so v srednjeveških gradovih pomagale ohranjati toploto, keramika starih Rimljanov ali več sto let staro pohištvo?

Konzervatorsko-restavratorska dejavnost rešuje pred propadom dragocene pričevalce preteklosti. Brez nje bi mnogi dragoceni predmeti propadli, se uničili, v zgodovini bi se izbrisali, zato gre za nadvse pomembna postopka za ohranjanje tega, kar nas povezuje s koreninami, z našo kulturo in identiteto. Omejena pa nista zgolj na ohranjanje predmetov – z njimi gre tudi za ohranjanje zgodb, ki jih je napisala preteklost, in idej, ki so sooblikovale našo sedanjost.

Govorili smo s skrbniki mostu med preteklostjo in prihodnostjo, strokovnjaki konzervatorsko-restavratorskega oddelka Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož: vodjo oddelka, konzervatorko-restavratorko za tekstil doktorico Evo Ilec ter konzervatorjema-restavratorjema za les Boštjanom Roškarjem ter za keramiko in steklo Nino Mertik.

Prisluhnite:

Konzervatorji in restavratorji: nevidni varuhi zgodovine