Foto:
Foto:

V Sloveniji smo lani zabeležili največ prihodov in prenočitev turistov doslej. Število prihodov se je povečalo za osem odstotkov, število prenočitev pa za 10 odstotkov. Temu sledijo tudi v Mariboru, mesto je namreč obiskalo več kot 202 tisoč turistov, kar je 13 odstotkov več kot leto prej. Povečalo se je tudi število nočitev in povprečna doba bivanja v mestu.

Direktorica Zavoda za turizem Maribor – Pohorje Doris Urbančič Vindiš je z lanskimi turističnimi rezultati zelo zadovoljna: »Obrestovale so se nekatere odločitve in sodelovanje s Slovensko turistično organizacijo v digitalnih kampanjah, rezultati so izpolnjeni oziroma celo preseženi in v tej smeri bomo delali tudi v prihodnje.«

V letu 2018 je Maribor obiskalo 202.279 turistov, kar je kar 13 odstotkov več kot leto prej, primerljivo rast zaznavajo tudi na območju celotne destinacije Maribor - Pohorje, ki jo je obiskalo 247.469 turistov. »Rezultati na področju nočitev so presegli nov mejnik in so daleč najboljši do sedaj, v mestu Maribor je rast nočitev 36-odstotna, ustvarili smo namreč 451.610 prenočitev, na območju destinacije Maribor - Pohorje pa je 35-odstotna s 572.376 nočitvami», pravi Monika Jurišič Hlevnjak iz Zavoda za turizem Maribor – Pohorje.

Največ nočitev so ustvarili turisti iz Nemčije, Hrvaške, Poljske, Italije, Srbije in Avstrije. Razmerje med nočitvami domačih in tujih turistov v mestu Maribor je 13:87, na področju celotne destinacije pa 20:80. V mestu Maribor se je povprečna doba bivanja dvignila iz 1,86 na 2,23 dni, medtem ko je v okviru destinacije ostala enaka kot leto poprej. TIC Maribor je obiskalo 7 odstotkov več turistov, obisk Hiše Stare trte pa se v primerjavi z 2017 ni spremenil.

Da rezultati govorijo sami zase, je prepričan tudi mariborski župan Saša Arsenovič: »Glede na to, da smo hitro razvijajoča se turistična regija, in ker smo si zadali cilj, da bomo v tem mandatu dali velik poudarek infrastrukturi v mestu, ki bo našim gostom bolj prijazna in se bodo bolje počutili pri nas, pričakujem, da bo število turistov rastlo. Eno je rast v odstotkih, drugo pa so absolutne številke in tu je še precej rezerv«.

Kot organizator ali soorganizator je Zavod za turizem Maribor Pohorje lani sodeloval pri izvedbi 65-ih dogodkov, pred vrati pa je že prvi v nizu letošnjih večjih dogodkov in sicer že 40-ta rez stare trte na Lentu; gre za prireditev, ki na obrežje Drave privabi številne obiskovalce od blizu in daleč.