Ekipa študentov, ki se odpravlja v Zambijo. Foto: Radio Maribor/Simon Ranfl/Facebook
Ekipa študentov, ki se odpravlja v Zambijo. Foto: Radio Maribor/Simon Ranfl/Facebook

Jan Kirbiš, Simon Ranfl, Blaž Šrot, Tadeja Črnilec in Maja Golob pričakujejo veliko praktičnih izkušenj, sami pa lahko lokalnemu afriškemu okolju nudijo predvsem veliko teoretičnega znanja in modernih pristopov.

"Gre v bistvu za že znano prakso odprav, ki trajajo tri mesece. Navadno potujejo študenti medicine, stomatologi, babice, zelo odvisno je kakšne so želje posamezne ekipe," je pojasnil Jan Kirbiš.

Pretijo številne bolezni, na voljo je pomanjkljiva zdravniška oskrba

Zambija je republika v južni srednji Afriki. Na severu meji na Demokratično republiko Kongo, na severovzhodu na Tanzanijo, na vzhodu na Malavi, na jugovzhodu na Mozambik, na jugu na Zimbabve in Bocvano, na jugozahodu na Namibijo, ter na zahodu na Angolo. Tovrstne odprave imajo že bogato zgodovino, kajti že leta 1977 se je v trope podala prva slovenska zdravniška odprava pod okriljem profesorje Franja Piklja. Ta je tropski medicini posvetil svoje delo, zdajšnje mlajše generacije pa živijo njegovo dediščino.

Pričakovana življenjska doba v Zambiji je zgolj 47 let, velik problem je umrljivost otrok, pretita virus HIV in tuberkuloza, vse preveč je malarije.

"Glede na to, da sem babica, si najbolj želim delati z mladimi materami, nosečnicami in otroki. Upam, da mi bo ta odprava razširila obzorja, da bom lahko izstopila iz balončka, ki ga imamo pri nas, kjer je zdravniška oskrba možna na vrhunski ravni. Tam je manj sredstev, manj ljudi, tudi veliko težav. Upam, da bom pridobila veliko izkušenj, ki mi bodo pomagala tudi doma," se odprave veseli Golobova.

Celotni stroški odprave znašajo okoli 15.000 EUR, večino sredstev morajo študenti zbrati sami z donacijami in podporami.

Prisluhnite celotnemu posnetku: