Foto: MKC maribor
Foto: MKC maribor

»Iz zakonov družbo!« so sporočali udeleženci tretje parade ponosa, ki so kljub uzakonitvi istospolne zakonske zveze, skupne posvojitve otrok in odprave prepovedi darovanja krvi na podlagi spolne usmerjenosti soočeni z diskriminacijo in predsodki.

Mariborska policisti obravnavajo napad mlajše skupine moških na člana LGBT skupnosti, ki je utrpel lahke poškodbe. Drugega moškega so zmerjali in obmetavali z jajci. Člane in podpornike LGBT skupnosti je na dan parade na enem od mostov v štajerski prestolnici čakal transparent z napisom, da bo mesto ostalo vijolične in rumene barve, Maribor pa, da ne bo nikoli mavričen in zelen.

Foto: MKC maribor
Foto: MKC maribor

Nestrpnost ni več skrita, temveč javna, očitna in predstavlja odsev nekaterih globoko zakoreninjenih problemov v družbi. Povezana je z visoko stopnjo nezadovoljstva, rezultat tega pa je vedenje, ki ni dopustno.

Ali skupnost LGBT provocira s pojavo in oblačili?

Vse je lahko obarvano kot provokacija nekoga, ki ga to provocira; naj bo barva kože ali drugačnost v najširšem pomenu besede. Vsakega od nas nekaj provocira, kar je človeško, pomembno pa je, kako na to odreagiramo in kako smo naučeni. Ključno vprašanje je, ali se odzovemo socialno ali ne. In težava? Ljudje nimajo socialnih veščin, v imenu katerih bi razumeli, da so ljudje lahko drugačni in da drugačnost ni osnova za presojanje.

PRISLUHNITE:

»Storili bomo vse,« praviloma pomeni, da ne bomo naredili nič