Foto: Radio Maribor/Jernej Borovinšek
Foto: Radio Maribor/Jernej Borovinšek

Gostja oddaje Obrazi sosednje ulice je bila detektivka Tina Kramberger, ki je nedavno postala predsednica Detektivske zbornice Slovenije. S prvo žensko na čelu zbornice smo se pogovarjali o detektivskem delu, njenih načrtih in o izzivih ter prihodnosti detektivskega poklica.

Štajerka Tina Kramberger je že v srednji šoli vedela, da bi rada bila detektivka, zato je bil študij na Fakulteti za varnostne vede njena logična izbira. Po končanem študiju je opravila izpit in pridobila detektivsko licenco, nato pa začela delati kot zasebna detektivka.

V Detektivski zbornici, ki bo prihodnje leto praznovala 30-letnico obstoja, je trenutno 100 članov, od tega okoli 30 odstotkov žensk. To, da je ženska, je pri detektivskem delu prednost, pravi sogovornica. Če mora detektiv vročiti odpoved, ljudje pričakujejo moškega detektiva in jim nato večkrat ne odprejo vrat, zato je ženska pri tem lahko uspešnejša, pripoveduje Krambergerjeva.

Dober detektiv mora biti pošten, načelen in nikoli mu ne sme zmanjkati vprašanj, izpostavlja sogovornica, ki poudarja, da se detektivsko delo popolnoma razlikuje od tistega, ki ga slikajo filmi, serije ali romani. Drži pa, da lahko pri delu na terenu detektiv veliko časa preživi »na preži«: »To je najtežja oblika dela. Predstavljajte si, da morate biti v vozilu pri miru pol ure. Pri našem delu lahko to traja več ur, ob tem pa moraš ves čas gledati isto točko, biti osredotočen na opazovano območje.«

O področjih detektivskega dela, načrtih Detektivske zbornice Slovenije in o tem, kako pri časovno neenakomerno razporejenem delu usklajuje še zasebni čas, pa s sogovornico več v sami oddaji na spodnji povezavi.

Tina Kramberger: »Detektiv mora biti pošten in načelen in nikoli mu ne sme zmanjkati vprašanj.«