Grad Vurberk Foto: Občina Duplek
Grad Vurberk Foto: Občina Duplek

Občina Duplek je lani uspela obnoviti celotno nadstrešje zidanice pod Vurberškim gradom. S tem so ustavili nadaljnje propadanje nekdanjega vinogradniškega objekta, ki je od leta 2006 vpisan v državni register kulturne dediščine. Za umeščanje vsebin v prostor pa bodo potrebna še dodatna sredstva.

Potem ko se je predlani porušil del ostrešja grajske zidanice, je občina Duplek resno pristopila k najnujnejši obnovi objekta. Streho so tako sanirali v dveh fazah, občina pa je za to skupno namenila približno 80 tisoč evrov. S tem so ustavili propadanje objekta. Župan Mitja Horvat: "V prvem delu smo prekrili porušeni del objekta. V drugem delu obnove pa smo še stoječe ostrešje ojačali in prekrili. Uredili smo tudi odvodnjavanje in sanirali poškodovane oboke stavbe."

Naslednji korak je umeščanje vsebin, za kar pa bodo potrebna še dodatna finančna sredstva, pravi župan Horvat: "Mi bi radi, da zidanica postane protokolarni objekt, vendar bo za to potrebno sofinanciranje države."

Okvirni terminski načrt je, da bi pripravili potrebno projektno dokumentacijo do jeseni 2022. To bi jim omogočilo, da bi lažje ovrednotili naložbo in jo po besedah župana uvrstili v proračun.

Kot dodaja Horvat, je umestitev vsebin v Zidanico projekt, ki ima potencial, ni pa med prednostnimi nalogami tega mandata. Zato bo njegovo končanje odvisno od morebitnih sofinancerskih sredstev.

V pripravi projekt sanacije Vurberškega gradu

V pripravi pa je tudi projekt sanacije Vurberškega gradu. Načrtujejo sanacijo zidov in obnovo stolpa. Ta projekt na občini ocenjujejo na vrednost 200 tisoč evrov, pričakujejo pa, da bo naložbo sofinanciralo ministrstvo za kulturo.