Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Iniciativa Mestni zbor, ki skuša s spodbujanjem samoorganiziranih četrtnih in krajevnih skupnosti opozarjati na težave v Mariboru in nastavljati ogledalo mestni politiki, praznuje peto obletnico delovanja. Ob tem opozarja, da se mestne oblasti ne odzivajo na želje, potrebe in pobude občanov, še zlasti pri posegih v javni prostor.

Slaba komunikacija mestne politike se je po njihovem še posebej pokazala pri lanski obnovi Ceste zmage, saj so pritožbe nekaterih stanovalcev glede sečnje drevoreda naletele na gluha ušesa. Težav je v mestu veliko, imajo pa skupni imenovalec, meni član iniciative : "Participacija se v tej občini zelo slabo izvaja, če se sploh, s figo v žepu, s poizkusom politične manipulacije, na primer s tistimi glasovnicami o občinskih projektih. Hkrati pa se krajane odriva."

Kritike so v preteklosti letele tudi na projektanta krajinske ureditve Ceste zmage Roberta Gostinčarja, ki je prepričan, da je bil projekt izveden strokovno. Strinja se s pomembnostjo participacije, a opozarja, da lahko pri tem hitro pride do zavajanj. Zato si želi boljše strategije in več strokovnosti, tudi občinskih služb: "Imamo sektor za urejanje prostora. Nekoč je pripravljal načrte investicij, danes pa njihove podpore in strokovnih izhodišč nimamo. Zato moramo krmariti med nakovalom in kladivom, med javnostjo in občino."

Molk politike vzbuja nezaupanje in sumničavost, kar lahko ogrozi tudi dobro načrtovane projekte, še pravi Matic Primc: "V primeru Ceste zmage ni nujno, da so imeli krajani absolutno prav, občina in projektanti pa ne. Verjetno je resnica nekje vmes. Zato pa je pomembno te debate sprožati in jih dovoliti, ne pa odločati za zaprtimi vrati."

Iniciativa Mestni zbor se na občinskih volitvah ne bo preizkusila. Bo pa nadaljevala aktivnosti in spodbujala javne razprave.