Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

V skladu z občinskim pravilnikom so do prijave upravičene osebe, ki imajo status dijaka oziroma študenta, in sicer od drugega letnika naprej. Vodja sektorja za izobraževanje na MOM Tatjana Rebernik: »Temeljni pogoji so, da morajo biti državljani Republike Slovenije, da imajo stalno prebivališče v Mestni občini Maribor, dijaki morajo v preteklem šolskem letu imeti povprečno oceno 4, študentje pa 8, da niso zaposleni in da dosegajo izjemne dosežke.«

Pod izjemne dosežke spadajo najvišja mesta na šolskih, regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih, priznanja za najboljše raziskovalne naloge, nagrajena znanstvenoraziskovalna dela in seveda humanitarno delo. Za naslednje šolsko leto bo občina iz proračuna namenila 80 tisoč evrov, kar je enako kot lani. »Dijaki bodo prejemali 130 evrov mesečno, študentje, ki študirajo v Sloveniji 190, študentje, ki študirajo v tujini pa 250 evrov mesečno,«še dodaja Rebernikova.

V minulem šolskem letu je imela občina 35 štipendistov, približno toliko pa jih načrtujejo tudi v naslednjem. Na razpis se sicer običajno prijavi čez sto dijakov in študentov, približno tretjina pa jih ne izpolnjuje zahtevanih kriterijev.