Doris Urbančič Windisch Foto: Oglasno sporočilo/Slovenska turistična organizacija
Doris Urbančič Windisch Foto: Oglasno sporočilo/Slovenska turistična organizacija

Direktorica Zavoda za turizem Maribor – Pohorje , ki jo želi svet zavoda razrešiti, je po podpori občine Rače – Fram včeraj dobila še podporo v občini Hoče – Slivnica.

Statut zavoda zahteva, da morajo občine ustanoviteljice pred razrešitvijo podati predhodno mnenje, odlok o ustanovitvi zavoda pa zahteva še, da občinski sveti izglasovano razrešitev naknadno še potrdijo ali zavrnejo. V torek bodo mnenje o razrešitvi izrekali še svetniki občine Starše, na današnji seji mariborskega mestnega sveta pa razprave ne bo.

Razprava je bila že na dnevnem redu seje, a se je komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, ki ji predseduje podžupan Saša Pelko, brez glasu proti odločila, da razprava ni potrebna, "ker v dokumentaciji ni jasno zaznati, ali gre za krivdni ali nekrivdni razlog za razrešitev direktorice," kot so zapisali v poročilu s ponedeljkove seje.

"Prav tako pa mora razrešitev naknadno še enkrat potrditi mestni svet, zaradi česar bi o isti stvari razpravljali dvakrat," je dejal Pelko.

Mariborski župan Andrej Fištravec pa je nato v torek sporočil, da točko umikajo z dnevnega reda. Dejal je tudi, da direktorice ne podpira.

Molk organa se sicer šteje za privolitev k razrešitvi.

Ali so razlogi krivdni, nam ni želel zaupati niti predsednik sveta Zavoda za turizem Gregor Bezlaj, ki je dejal, da bo odgovore poslal pisno.

Znano je sicer, da nakateri svetniki zavoda direktorici očitajo neustrezno pripravljen finančni in poslovni načrt, neustrezno pripravljen program Čarobnega decembra in nazadostno povezovanje z občinami in turističnimi akterji.

Na ravnanje občine pa letijo tudi kritike. Mestna svetnica Lidija Divjak Mirnik meni, da so s to potezo mestni svet oropali razprave in da so se za takšen manever odločili, ker se bojijo, da svetniki razrešitve ne bi podprli.

Kljub temu, da direktorico dve občini podpirata, se postopek razrešitve nadaljuje, pa nam je še povedal Gregor Bezlaj. Svet Zavoda za turizem bo o nezaupnici glasoval v začetku marca.