Trenutno se predvaja:
Maribor 11
15. maj 2018 ob 14:23 Maribor,Podravje,Pomurje Novice

Kdaj bo poletelo protitočno letalo?

Sklep vlade sprejet pozno, postopki še tečejo
Obramba proti toči Foto: MMC RTV SLO

Darko Kralj Foto: MMC RTV SLO

Obramba proti toči Foto: MMC RTV SLO

Obramba proti toči Foto: MMC RTV SLO

Čeprav je toča letos že pustošila po vrtovih, poljih, sadovnjakih in vinogradih, je letalo za obrambo proti toči Letalskega centra Maribor še na tleh. Čakajo namreč na pogodbo s kmetijskim ministrstvom. Ta bo letos kot že večkrat doslej, podpisana pozno, saj je vlada sklep o obrambi proti toči sprejela šele konec aprila.

Kljub obljubam ministrstva, da bodo postopki končani do 1. maja, vodja obrambe pred točo Darko Kralj novih informacij nima. Boji se tudi dodatnih birokratskih zamud.

"Skupnost občin Slovenije je sforsirala neki nepreverjen način financiranja s skupnim naročilom. S tem so naredili samo zgago in zbrko," pravi Kralj.

Tudi do zdaj so izvajalca izbirali z javnim naročilom, a so postopek skrajšali s pristopom neposrednih pogajanj, saj razpis ni mednaroden, Letalski center Maribor pa je pri nas edini izvajalec takšne dejavnosti.

Po besedah generalne sekretarke skupnosti občin Jasmine Vidmar so se postopki zavlekli, saj je vlada sklep sprejela šele 26. aprila. Postopek javnega naročila zahteva zakon, dodaja, in ne bo nič daljši kot doslej, ker je Letalski center Maribor edini ponudnik tovrstnih storitev.

"Polovica vseh občin, ki so v problemskem območju štajerskega in pomurskega dela, je morala dati pooblastilo. To se je včeraj zgodilo, zdaj pa sledi javno naročilo," pravi Vidmarjeva.

Obramba proti toči bo letos obsežnejša kot doslej, saj so na novo pristopile še pomurske občine. Tudi Dobrovnik, kjer je po besedah župana Marjana Kardinarja 2. maja klestila najhujša toča v njegovem življenju, zato pričakuje kar se da hitro izpeljavo postopkov.

"Do izbire izvajalca in podpisa pogodbe bi morali imeti od danes naprej neko začasno pogodbo, da bi lahko izvajalec zaščite proti toči to izvajal legitimno. Mislim, da ministrstvo to podpira," nam je pojasnil Kardinar.

Toča sicer kosi tudi v okolici Maribora, kjer je na primer v naseljih Ročica in Hlapje skoraj popolnoma uničila okoli 50 hektarov vinogradov, sporočajo s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor.

Z ministrstva sporočajo, da so že pridobili pooblastila večine občin na branjenem območju Severovzhodne Slovenije in da pripravljajo priložnostno skupno javno naročilo za izbiro izvajalca, a o rokih še ne govorijo.

Glede prizadevanj občine Dobrovnik o vzpostavitvi začasne letalske obrambe še pred izvedbo naročila pa z ministrstva sporočajo, da tovrstne aktivnosti ne potekajo.

Bratko Zavrnik, *

Zadnji prispevki

Nazaj na vrh