Trenutno se predvaja:
Maribor 0
13. februar 2018 ob 14:57 Maribor Novice

Kljub stavki bodo otroci v šolah in vrtcih dobrodošli

Večina otrok bo ostala doma ali v varstvu, ostalim pa bodo varstvo in prehrano nudile šole
Pustovanje na OŠ Toneta Čufarja
Pustovanje na OŠ Toneta Čufarja Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Po nedavnih stavkah policistov in zaposlenih v zdravstveni negi bodo v sredo stavkali še pedagoški in nepedagoški delavci v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, v manjšem obsegu pa tudi na univerzi.

Večina otrok bo zaradi stavke ostala doma ali v varstvu. Za tiste, ki jim starši varstva ne bodo uspeli zagotoviti, pa bodo vrata mariborskih osnovnih šol odprta.

"Otroci bodo na varnem, na toplem, poskrbeli bomo tudi za hrano. Učnega procesa ne bo, kar pomeni, da bodo otroci le v varstvu," pravi ravnateljica OŠ Toneta Čufarja Špela Drstvenšek.

Tako bo tudi v mariborskih vrtcih. .

"V vseh mariborskih vrtcih bo odprta vsaj glavna enota, pa tudi kakšna druga, če bo oddaljenost prevelika. Iz vsake enote bo prisotna vsaj ena oseba, ki je otroku znana," zatrjuje ravnateljica Vrtca Pobrežje in predsednica Skupnosti vrtcev Maribor Branka Šamec.

Koliko otrok bo prišlo v osnovne šole, ravnateljice in ravnatelji, s katerimi smo se pogovarjali, še ne vedo. V vrtcih Pobrežje in Borisa Pečeta pa pričakujejo po kakšnih 30 otrok.

V podporo stavki se bo iz Maribora v Ljubljano odpeljalo 37 avtobusov s 1900 stavkajočimi šolniki. Ostali bodo stavkali na delovnih mestih. Šolniki želijo plače, primerljive z ostalimi javnimi uslužbenci, borijo pa se tudi za nepedagoške delavce z najnižjimi, minimalnimi prihodki.

"Takšnih je v vzgoji in izobraževanju celo tretjina. To so hišniki, čistilke in še nekateri drugi zaposleni. Zanje zahtevamo regres v višini 1200 evrov bruto," pojasnjuje predsednik sindikata Sviz za Podravje Boris Radosavljevič.

Bratko Zavrnik

Zadnji prispevki