Foto: Okrasna instalacija na Slomškovem trgu. Oglasno sporočilo/Višja šola za les in oblikovanje Maribor
Foto: Okrasna instalacija na Slomškovem trgu. Oglasno sporočilo/Višja šola za les in oblikovanje Maribor

Lesarski in gozdarski poklici so še zmeraj zanimivi. Na mariborski Lesarski šoli vpis povečujejo, program pa prilagajajo sodobnim zahtevam trga. To dokazujejo tudi z evropsko nagrado za okolju prijazno leseno klop, ki so jo prejeli pred kratkim.

Obdelovanje lesa in skrb za gozdove nista poklica preteklosti. Srednja lesarska šola v Mariboru namenja veliko poudarka praktičnemu pouku na šolskem poligonu, v šolskem gozdu na Pohorju in na Lesarski gozdni učni poti.

Dijake usposobijo za obrtniško in samostojno podjetniško pot, tudi s predavanji o podjetništvu. Ravnatelj : "Smo kar veseli, da je zaposljivost velika. Tudi potreba po teh kadrih je velika. Vesel sem tudi, da ima večina naših dijakov zaposlitev kar doma, ali pa že vedo, kam bodo odšli na delo."

Znanje lahko nadgradijo še na Višji šoli za les in oblikovanje materialov, kjer se vpis povečuje. Gradijo tudi mrežo povezav s tujimi univerzami v sklopu programa Erazmus +. S svojim znanjem pa bogatijo tudi lokalno okolje. V okviru projekta Lumina, ki ga vodita društvo Hiša in festival Vilinsko mesto, so izdelali praznični instalaciji na Slomškovem in Rotovškem trgu (glej fotografijo).