Foto: BoBo
Foto: BoBo

Občine bi zaradi napovedanih sprememb energetskega zakona prejele manj denarja iz naslova koncesij, nadomestil za uporabo stavbnega zemljišča in vodnega povračila. To pa naj bi po podatkih lokalnih skupnosti predstavljalo približno 10, po podatkih dravskih elektrarn pa od 3 do 8 milijonov evrov, ki bi jih sami porabili za investicije. Na to pa občine ne pristajajo, pravi mariborski župan Andrej Fištravec in dodaja, da je nesprejemljivo, da bi se nove investicije izvajale z denarjem, ki sodi k lokalnim skupnostim.

Sprejetju zakona nasprotujejo tudi na Ptuju. Tamkajšnji župan Miran Senčar ob tem pojasnjuje, da imajo že zdaj ogromno težav z muljem v ptujskem jezeru ter bi zato morali dobiti več in ne manj denarja.

V Dravogradu bi ob sprejetju sprememb zakona ostali brez slabega pol milijona evrov

Županja Marijana Cigala ugotavlja: "Mi imamo vsako leto težave s poplavami in poškodbami okolja. Zato si nikakor ne moremo predstavljati, da bi ostali brez koncesnine in drugih dajatev."

Tudi koaliciji glede zakona ni enotna

Županom se ob njihovem nasprotovanju spremembam zakona pridružujeta tudi poslanca Združene levice Franc Trček in koalicijskega Desusa Uroš Prikl. Slednji dodaja: "Sem proti zakonu v takšni obliki, saj čeprav bi morda komu tudi kaj dal, predvsem jemlje Mariboru, Podravski regiji in tudi širše. Na to pač ne morem pristati."

Zakon bo v parlamentarni obravnavi jutri, enotnosti pa, kot kaže, tudi v koalicijskih vrstah, ni. Sicer pa tudi nekateri svetniki državnega sveta napovedujejo, da bodo na zakon, če bo sprejet, vložili veto.

V DEM zakon pozdravljajo

Direktor Dravskih elektrarn Andrej Tumpej trdi, da je prav, da njim kot gospodarski družbi ostane več, saj: "Za hidroelektrarne na različnih rekah veljajo različna pravila glede dajatev, ki med seboj niso usklajene. Namero zakonodajalca pa vidimo kot pripravo enakega poslovnega okolja za vse hidroelektrarne v državi."