Na mestih, kjer divjad pogosto prečka cesto, bodite še posebej previdni zjutraj in zvečer Foto: BoBo
Na mestih, kjer divjad pogosto prečka cesto, bodite še posebej previdni zjutraj in zvečer Foto: BoBo

Divjad je najbolj aktivna zjutraj in zvečer ter v toplejših mesecih, pojasnjuje z mariborske območne enote Zavoda za gozdove: "Spomladi si srnjaki iščejo teritorije in eden drugega preganjajo, julija in avgusta pa je čas prska, ko se srnjad razmnožuje." To je tudi čas, ko je verjetnost, da se divjad znajde na cestišču, največja.

Vozniki trka z divjadjo pogosto ne morejo preprečiti, a na policiji statistike o tem, koliko je takšnih prometnih nesreč, ne vodijo, saj se praviloma končajo le z materialno škodo. "Takšnih prometnih nesreč je nekaj na dan, lahko tudi do deset, včasih pa le ena ali dve," je povedal Miran Šadl s Policijske uprave Maribor.

In kaj naj vozniki naredijo, če pride do trka z divjadjo? Kot pravi Miran Šadl, je ukrepanje voznika odvisno predvsem od tega, ali zavarovanje njegovega vozila tako nastalo škodo krije, ali ne: "Če imate zavarovanje, ki krije nalet divjadi, o tem obvestite policijo, policisti bodo prišli in izdali posebno potrdilo, s katerim boste urejali zadeve na zavarovalnici."

Vozniki brez zavarovanja za primer naleta divjadi pa naj o prometni nesreči obvestijo center za obveščanje na številko 112, da bodo poklicali pristojno lovsko družino, ki bo poskrbela za odstranitev živali. Sicer pa pri vožnji tam, kjer se na cestišču pogosto znajde divjad, velja voziti previdno in ustrezno prilagoditi hitrost vožnje.