Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

V svetniških skupinah Lista Franca Kanglerja – Nova ljudska stranka Slovenije in SMC so v razpravi izrazili nestrinjanje s predlogom o umestitvi knjižnice v Centrum. Med drugim se jim predlog zdi neuresničljiv in predrag; mestni proračun naj bi namreč obremenil za več kot 13 milijonov evrov. Prepričani so, da jih želi mestna uprava tik pred volitvami prisiliti v nerazumno in škodljivo odločitev. Svetnik Liste Franca Kanglerja Milan Mikl je med drugim povedal: "Smo se odločili, da ne želimo sodelovati pri tem. Zato, ker smo sodelovali pri petih prejšnjih predlogih za umestitev knjižnice, pa ni bilo nič iz tega. Za nas je novo stavbo kupovati popolni nesmisel, ko pa imamo v mestu dovolj zgradb, ki jih že zdaj ne moremo vzdrževati."

Župan Andrej Fištravec je nato v izjavi za javnost poudaril, da sta omenjeni svetniški skupini z obstruiranjem seje pokazali nerazumevanje težav zaposlenih v mestni knjižnici in ignoranco do strokovnih rešitev. Dodal je, da bo skupaj s stroko in vodstvom knjižnice nadaljeval vse aktivnosti, da v Mariboru prevlada razum. Vztraja pri predlogu umestitve knjižnice v Centrum: "Projekt ni izgubljen. Sejo bomo nadaljevali čez teden dni."

Seje se je sicer udeležilo tudi okrog dvajset zaposlenih iz Mariborske knjižnice, ki so v času seje protestno zaprli nekaj enot. Kot je po prekinitvi seje povedala direktorica knjižnice Dragica Turjak, bo očitno treba počakati na novega župana in na novi mestni svet. Ob tem je znova opozorila ne nevzdržne razmere (za delo) v knjižnici in da se bojijo, da jo bodo morali kmalu zapreti: "Zadnja nesreča je ta, da je odpovedal toplovod na Rotovškem trgu. To pomeni, da bomo, dokler ga ne popravijo, na mrzlem oziroma brez gretja.