Trenutno se predvaja:
Maribor 19
9. januar 2018 ob 14:04 Maribor Novice

Tudi na pobranih parkirninah občinski proračun stoji

Mariborska občina iz naslova parkirnin lani pobrala nekaj več kot leta 2016
V proračun mariborske občine se je lani steklo nekoliko več evrov iz naslova pobranih parkirnin kot leto prej. (Slika je simbolična) Foto: BoBo

V proračun mariborske občine se je lani steklo nekoliko več evrov iz naslova pobranih parkirnin kot leto prej, in sicer milijon 435 tisoč evrov, leto prej pa je bil iz tega naslova proračun zajetnejši za milijon 422 tisočakov. Lani se je povečalo še število parkirnih prekrškov, bolj dejaven pa je bil tudi pajek za odvoz vozil.

Lani več prekrškov na področju parkiranja kot leta 2016

Leta 2016 so mariborski redarji v celem letu zabeležili 3.676 parkirnih prekrškov, leta 2017 pa z Marpromovimi nadzorniki, ki so nadzor nad parkirišči v mestni lasti začeli izvajati novembra, nekoliko več – 3842, kar je 166 več. Mariborski mestni redarji so tako lani do novembra sprožili 2.757 prekrškovnih postopkov na področju plačevanja parkirnine. Podatek se torej ne nanaša na zadnja dva meseca, saj so novembra lani nadzor nad plačljivimi parkirišči v mestni lasti začeli izvajati nadzorniki Marproma. Kot so sporočili z Marproma je voznikov, ki ob parkiranju v belih conah v Mariboru novembra in decembra lani niso plačali parkirnine, kar nekaj. 1085 teh jih nato ponujene dnevne parkirnine ni poravnalo do 23. decembra lani, kar pomeni, da bo za te voznike izpeljan nadaljnji postopek na mestnemu redarstvu.

Tudi pajek bolj dejaven

Iz Nigrada, ki skrbi za odvoz vozil, so sporočili, da je bilo lani s pajkom odpeljanih 1.575 nepravilno parkiranih vozil, 292 s polovičnim pobotom, 64 pa je bilo odvozov zapuščenih vozil. Leto prej je bilo s pajkom odpeljanih 1.540 nepravilno parkiranih vozil.

Letos brez širjenja plačljivih con

Mariborska občina izpostavlja, da lani niso uvedli dodatnega območja plačljivih parkirišč, se je pa število parkirnih prostorov zaradi novih, širših parkirnih mest –za električna vozila in za kolesa – nekoliko zmanjšalo. Tako je bilo leta 2016 v Mariboru okoli 1920 plačljivih parkirnih prostorov, lani pa 1880. Občina tudi letos ne načrtuje novih širitev plačljivih parkirnih prostorov v mestu.

Aljaž Mejal

Zadnji prispevki

Nazaj na vrh