Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Današnji svetovni dan voda nas opominja, da imamo le en planet Zemlja in da je količina čiste pitne vode, ki je ključna za življenje, omejena. Čim prej se tega zavemo, tem bolje. Skrbi za okolje in vodo se je najbolje naučiti že v otroških letih, kot so to danes počeli učenci Osnovne šole Janka Padežnika.

Petošolci so imeli pester dan. Sončno jutro so začeli s pohodom na Piramido, pot so nadaljevali do črpališča na Vrbanskem platoju, sklenili pa so jo z ogledom centralne čistilne naprave v Dogošah. Poučili so se o varovanju narave in pomenu čiste vode.

Odpadki pa ne zmanjšujejo le kakovosti vode temveč ovirajo tudi delovanje čistilne naprave, pravi direktor podjetja Aquasystems .

"Sliši se čudno, ampak pred leti smo imeli incident. Neko gospodinjstvo je naročilo 1500 litrov kurilnega olja. Namesto, da bi ga natočili v svojo cisterno, so ga priklopili na napačno cev in v šestih urah je k nam prišlo 1500 litrov kurilnega olja. To je proces čiščenja oviralo več kot en teden. Sicer pa so k nam prišla tudi že kolesa in avtomobilske gume."

Opozarja, da se moramo strogo držati predpisov za ločevanje odpadkov. In kljub temu, da nekateri ljudje to še počno, v odtoke nikakor ne smemo zlivati hrane, kemikalij, goriva, higienskih izdelkov, zdravil, mehanskih odpadkov in gradbenih materialov.