Večina svetnikov je bila prisotna na vseh sejah, pravijo na mariborski občini. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Večina svetnikov je bila prisotna na vseh sejah, pravijo na mariborski občini. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Razlogi za pogosto odsotnost Nataše Šeneker z Liste župana Andreja Fištravca so osebne narave, nam je povedal vodja te svetniške skupine Saša Pelko, Gregor Pivec iz svetniške skupine SDS pa je v kratkem telefonskem pogovoru dejal, da ga ni bilo zaradi bolniškega dopusta. Metod Dolinšek iz Kluba samostojnih svetnikov, sicer sekretar Območne organizacije Rdečega križa, pa je povedal, da je razlog za njegovo pogosto odsotnost na sejah njegova funkcija: "Seje mestnega sveta so po navadi ob četrtkih, delo naših organov Rdečega križa pa je tudi ob četrtkih. Obveznosti se mi tako prekrivajo in zato se sej mestnega sveta velikokrat ne morem udeležiti."

Največ vprašanj in pobud sta v preteklem letu podala samostojna svetnica Melita Petelin in Matej Žmavc iz SD, osem oziroma sedem vprašanj in sedem oziroma osem pobud. Gre za uvodno točko rednih sej, pisni odgovor na ustna vprašanja in pobude pa morajo svetniki prejeti do naslednje seje. Petelinova pravi, da odgovore sicer prejmejo, vendar: "Odziv je, ne morem reči, da ga ni, ampak ne dobimo točnega odgovora oziroma je vedno pomanjkljiv."

Podobno meni tudi Matej Žmavc. Svetniki so sicer na sejah že velikokrat izpostavili, da bi si želeli ustnih odgovorov župana Andreja Fištravca in njegove ekipe že na sami seji. Zato meni, da bi to točko dnevnega reda morali preoblikovati, in sicer tako, kot je to urejeno v Velenju. "V občini Velenje morajo svetniki vprašanje ali pobudo podati tri dni pred sejo, uprava nato pripravi odgovor in že na seji pojasni, ali se s pobudo strinja ali ne," pojasnjuje Žmavc.